Skövde

Stadshus och partilokal i Skövde utsatta för högerextrem attack

1:40 min

Skyltar och blågula band har upptäckts på stadshuset och Socialdemokraternas lokal i Skövde med ett meddelande som hälsar från Svenskarnas Parti. På lapparna står det att byggnaderna blivit förseglad med blågula band på grund av den "svenskfientliga propaganda" som sprids därifrån.

– Jag tycker det är obehagligt och tycker inte om det. Sen vad tanken är bakom det vet vi inte men vi kan se på partiets hemsida att de har gjort väldigt mycket runtom i Sverige de senaste dagarna, säger Marie Ekman som är kommunstyrelsens vice ordförande och socialdemokrat i Skövde.

På skyltarna som satts upp står det att byggnaderna förseglats på grund av den “svenskfientliga propaganda” som sprids därifrån. Men händelsen är inte unik för Skövde. Liknande band har satts upp på 20-30 orter runtom i landet, säger Svenskarnas Partis partiledare Stefan Jacobsson.

Symbolisk aktion
Han bekräftar att det är sympatisörer till dem som satt upp banden och säger att det är en symbolisk aktion. Men tycker inte att det är något konstigt eller hotfullt med deras aktion.

– Verkligen inte, jag förstår inte hur ett blågult tygband skulle kunna verka hotfullt. Det förstår jag absolut inte, säger Stefan Jacobsson.

Men finns det inga andra sätt att föra ut sitt budskap på?

– Vi arbetar politiskt varje dag för att få ut vårt budskap dagligen på en rad olika områden, det gör vi hela tiden, säger han.

Oro för upptrappning
Men socialdemokraten Marie Ekman tycker att det är ett obehagligt sätt att sprida sitt budskap på. Hon hoppas att det inte är början på något som trappas upp under valåret.

– Man funderar ju och tänker att det är såpass långt till valet och undrar om det här ska sätta igång någonting, säger hon.

Hon har svårt att  förstå vad de menar med aktionen. Hon säger att Socialdemokraterna driver sin politik och tycker det de tycker.

– Jag ser inte att vi är fientliga eller att vi driver någon propaganda. De har inte preciserat vad de menar och det hoppas jag att de inte gör heller, för jag vill inte ha något mer av detta, säger Marie Ekman.