Jönköping

Nazistiskt parti förseglade kommunhus

1:19 min

Klistermärken och ett blågult band knutet kring dörrhandtaget mötte redaktionen på P4 Jönköping i morse. Flera andra redaktioner och även Jönköpings kommun märkte av nazistiska Svenskarnas partis nattliga räd.

Jönköpings kommun och flera journalistiska redaktioner i Jönköpings län har under natten utsatts för en aktion från det nazistiska partiet Svenskarnas Parti.

Bland annat satt det klistermärken med partiets namn och logga på P4 Jönköpings dörr i natt, och ett blågult band var knutet om dörrhandtaget.

Aktionen ingår i en kampanj som Svenskarnas parti bedriver under hösten, säger partisekreterare Jonas Andersson till P4 Jönköping.

– I natt förseglade ett femtontal kommunhus runt om i landet symboliskt med blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids därifrån. 

Förutom på flera kommunhus har blågula band och skyltar satts upp utanför exempelvis Jönköpings-Postens och Värnamo Nyheters lokalredaktioner i Vaggeryd och Skillingaryd och alltså även utanför P4 Jönköpings lokaler. 

Lars Bernfalk, kanalchef på P4 Jönköping, säger att han kontaktat Sveriges Radios säkerhetschef och berättat vad som hänt, men någon polisanmälan görs inte. Det kommer inte heller Jönköpings kommun att göra, säger deras säkerhetssamordnare Gert Kvick. 

– Efter att bland annat ha pratat med polisen ser vi det inte som ett hot utan som en symbolhandling som går inom ramen för yttrandefrihet. 

Nyheterna P4 Jönköping
news.jkpg@sverigesradio.se