Konsumentpanelen väljer gärna rättvist och ekologiskt

19 min

Dagens konsumentpanel tycker att man ska leta lite extra när man handlar efter ekologiska eller Fair Trade-varor. Inte för att smaken alltid blir bättre, men för att man då gör lite skillnad för världen. I panelen idag fanns företagaren Irina Swahn, kommunikationsstrategen Arman Teimouri och Anna Sundell, Fair Trade-samordnare för Karlstads kommun.

Dagens uppdrag för Konsumentpanelen var att reda ut vilka varor som var Fairtrade/ekologiska och vilka som var "vanliga" bland dem programledaren Tomas Hedman ställt fram. De smakade på jordnötssmör, körsbärstomater, tortillachips, banener och choklad.

Panelen lyckades i de flesta fall pricka in vilka som var ekologiska/Fair trade. Svårast var tortillachipsen, där smaken var i stort sett identisk. Lättast var jordnötssmöret, där den renare nötsmaken avslöjade det ekologiska smöret, men delade panelen i frågan om vilken som var godast.

Irina Swahn, VD för städföretaget Hemänglarna, konstaterade att det är lätt att vara ekologisk när man städar, genom att välja några droppar såpa i stället för sprayer fulla med kemikalier. Kommunikationsstrategen Arman Teimouri tyckte att det stora informationsproblemet för producenter av Fair Trade och ekologiskt är att vara tydlig mot konsumenten vad alla dessa beteckningar och symboler egentligen står för.

– Organisationerna måste vara tuffare i sin kommunikation, säger Arman Teimouri. Så att vi förstår värdena i det vi handlar.

Anna Sundell på Karlstads kommun redde ut vad som gäller med de begrepp vi hanterade idag.

– Fair Trade innebär att producentens anställda får bättre villkor och ekonomiska förutsättningar, säger Anna Sundell. Till exempel Krav är mer en miljömärkning. 60 procent av alla Fair Trade-produkter som finns i Sverige har också en miljömärkning.