Pengar till film ska sätta Göteborg på kartan

1:45 min

10 miljoner kronor. Så mycket mer pengar vill Göteborgs kommun satsa på filmbranschen nästa år. Målet är att Göteborg inom några år ska vara, som man uttrycker det, filmens kreativa centrum. Idag klubbade kommunstyrelsen igenom ett förslag på vad pengarna ska gå till.

Rån och kidnappningar. Det kan bli effekten av Göteborgs nya filmstrategi, som bland annat vill underlätta för filminspelningar i Göteborg. Men beslutet idag handlar framförallt om pengar.

Film i Väst får enligt förslaget nästan dubbelt så mycket pengar som tidigare - totalt 5,5 miljoner kronor och 2 miljoner kronor ska gå till talangutveckling och filmprojekt i Göteborg.

Dessutom vill kommunen att större produktionsbolag ska hitta till Göteborg, och för att lyckas med det ska ett filmcentrum etableras i staden, som bland annat ska hjälpa till att förhandla fram riskkapital till olika filmprojekt.

- Filmen är en väldigt viktig konstform, och en väldigt lättillgänglig konstform. Vi ser gärna att man producerar filmer i Göteborg, och vill gärna se mer av det, säger det miljöpartistiska kommunalrådet Thomas Martinsson.

Tanken på mer pengar till filmindustrin är inte ny - och redan i budgeten för 2014 fanns en stor enighet om att Göteborg skulle satsa pengar på filmindustrin. Men när beslutet togs idag var kommunstyrelsen trots allt inte helt enig.

Allianspartierna ville ha en regional filmkonsulent som skulle samordna alla insatserna, ett ansvar som i Göteborg istället ligger på flera olika instanser - bland annat kulturnämnden och Business region Göteborg. Moderaternas kommunalråd Martin Wannholt var trots det nöjd med dagens beslut i kommunstyrelsen.

- Det är en framtidsbransch, så det här är jättekul. Det ska alla som jobbar i de här branscherna känna - att nu är Göteborg mer på banan. Det är roligt, säger Martin Wannholt.