Spionrapport - så spelar Portugal

Här är mina tankar kring det portugisiska laget efter i efterhand ha sett samtliga deras matcher i VM-kvalet.

Portugals startelva:

Rui Patricio

Joao Pereira
Pepe
Bruno Alves
Fabio Coentrao

Miguel Veloso
Joao Moutinho
Raul Meireles

Nani
Helder Postiga
Cristiano Ronaldo

Målvakt:
Rui Patricio är en helt okej målvakt, men absolut inget extra och i kvalet finns det ingen match där han direkt briljerar. Är duktig i spelet med fötterna, även om ett sent misstag av honom i ett uppspel kostade poäng i hemmamatchen mot Israel.

Patricios allra svagaste sida är hans spel på inlägg, både i spel men även vid fasta situationer. Han är osäker på när han ska komma ut och plocka bollen och inte alls förtroendegivande. Flera motståndarlag hade scoutat detta och såg till att vid hörnor ha spelare framför Patricio för att störa ytterligare.

Backlinje:
Det har varit frågetecken för de båda ordinarie ytterbackarna men eftersom både Fabio Coentrao och Joao Pereira just nu finns i truppen så räknar jag med att de spelar.

Den sistnämnde spelade för Valencia i helgens ligaspel. Joao Pereira är väldigt säker med bollen och har en hög utgångsposition, tycker om att finta passning längs kanten för att sedan gå inåt i banan. Portugal utnyttjar ibland hans långa inkast, då kastar Pereira bollen mot Ronaldo i straffområdet.

Pepe och Bruno Alves är ganska lika i sin spelstil. Vill hålla upp försvarslinjen, chansar (oftast rätt) med sina brytningar. Jag tycker att båda påfallande ofta i kvalet agerar nonchalant och på så vis bjuder på onödiga lägen. Nu tror jag inte att man kommer att underskatta en motståndare som Zlatan Ibrahimovic på samma vis – honom lär man inte nonchalera.

Fabio Coentrao är en spelare de flesta känner till. Till vardags i Real Madrid och en av de bästa ytterbackarna i både VM 2010 och EM förra året. Tar i princip ensam hand om vänsterkanten eftersom klubbkamrat Ronaldo framför sällan är i kantposition och ännu mer sällan hjälper till i det defensiva arbetet.

Om inte Fabio Coentrao kan spela på grund av sin skada lär hans plats ta av Antunes, till vardags i spanska Malaga. Han är bra med bollen men inte alls lika säker i positionsspelet och i de matcher jag sett honom i så är han bättre framåt än bakåt.

Mittfält:
Samtliga tre på innermittfältet är spelare vi känner väl till i landslagssammanhang, här finns både rutin och klass. Miguel Veloso är den något mer tillbakadragne mittfältaren som har en väldigt fin vänsterfot.

Med den slår han gärna långa crosspassningar ut på kanterna, eller söker Ronaldo med en tidig passning. Veloso är den som tar de flesta hörnor och inläggsfrisparkar. Det gör han på ett mycket förnämligt vis.

 

Raul Meireles är en typisk gnuggare, gör inget spektakulärt men bidrar både defensivt och offensivt. Springer mest av samtliga portugiser och är stark i närkamper.

Att Joao Moutinho är en bra spelare har jag länge vetat, men efter att ha specialstuderat Portugal inför play off-matcherna är jag ännu mer imponerad av Monaco-mittfältaren. Efter Cristiano Ronaldo lagets bästa spelare som styr och ställer på mittfältet.

Moutinho är bra på att ta sig framåt i banan med bollen och är ofta den som ”startar igång” Portugals anfall. Han söker sig ofta ut på kanterna och hämtar bollen och är därifrån duktig på att antingen slå inlägg eller försöka sig på instick.

Anfall:
Jag väljer att räkna in de två yttrarna som anfallare, även om Portugal har en ensam, tydlig spjutspets längst fram.

På högerkanten finns förmodligen Nani, han är inte helt given i Paolo Bentos startelvan. Något man förstår när man kollar på de senaste kvalmatcherna, där United-mittfältaren varvar bra aktioner men hårresande misstag och felbeslut. Detta gör att han ibland tenderar att få hemmapubliken mot sig och bli utbuad.

Nani håller nästan alltid bredden långt ut på högerkanten och när han får bollen är första tanken att utmana sin ytterback och slå inlägg. Även där är kvalitén högst skiftande.

Längst fram finns Helder Postiga som inte är en spektakulär anfallare men har en god teknik vad gäller att ta emot bollen felvänd och spela den vidare. Postiga försäker aldrig vända bor en mittback själv, men han kombinerar gärna med Ronaldo för att ta sig fram centralt. Säker avslutare!

Och så var det Cristiano Ronaldo. Jag utgår från att han inte kräver en presentation för någon som läser den här texten. Hans förmågor känner alla till. Men det finns vissa skillnader i Ronaldos spel jämfört med hur han agerar i Real Madrid. Till att börja med är han i landslagströja ännu mer fri att vandra hur han vill över planen. Glöm att det blir 90 minuters duell mellan Ronaldo och Lustig ute på ena kanten!

Jag tycker också att Ronaldo i landslaget jämfört med Real Madrid struntar i försvarsarbetet. Coentrao på kanten blir ofta ensam som en följd av det, men brukar lösa det bra.

Försvarsspel:

Portugal släppte in nio mål på sina tjugo kvalmatcher vilket förstås är ett helt okej facit. Väl samlade försöker man styra motståndarnas spel centralt och där vinna bollen, inte sällan genom brytningar av de aggressiva mittbackarna Pepe och Bruno Alves.

Desto sämre trivs man om motståndarna tar sig runt på kanterna. När man ska försvara sig mot inlägg är det dålig organisation, delvis beroende på att ytterbackarna ger dåligt understöd. Målvakten Rui Patricio är som sagt dålig på att komma ut från sin mållinje vilket ser ut att göra försvararna osäkra.

Man lägger sällan kraft på att vinna tillbaka bollen högt upp i banan efter att man tappat den. De tre spelarna längst fram är inte särskilt aktiva eller aggressiva när motståndarna har bollen.  

Anfallsspel:

Passningsspelet är av toppklass och i samtliga kvalmatcher har Portugal stort bollinnehav. Så lär det bli även mot Sverige. Problemet för portugiserna är att det ibland blir för statiskt, man har trots Ronaldo i laget svårt att blixtra till och på så sätt överrumpla motståndarna.

Ett vanligt längre uppspel är att någon av mittbackarna, främst Pepe driver bollen uppåt i banan och säker en diagonal passning upp på Ronaldo som tagit sig in i mitten.

Förutom Ronaldos individuella prestationer är det bästa portugisiska anfallsalternativet när man överbelastar på en kant och får motståndarna att flytta över många spelare ditåt. Då är man bra på att hitta passning till spelare som kommer löpande in i straffområdet.

I och med att man prioriterar bollinnehav framför chanspassningar blir kontringsspelet lidande. Ibland försöker man en längre boll på Ronaldo med det är undantagsfall. Ett resultat av detta är att av de 20 mål man gjorde i kvalgruppen var endast två på kontring. Sverige behöver inte frukta snabba omställningar på samma vis som när man mötte till exempel Tyskland.

Fasta situationer:

Portugal är ruskigt bra på offensiva fasta situationer. Sett till statistiken är det lagets farligaste anfallsvapen – tio av tjugo mål i kvalet gjordes efter hörna eller frispark. Cristiano Ronaldo tar förstås varje tillfälle att skjuta om frisparken är någorlunda centralt.

Allra farligast är man på hörnor och inläggsfrisparkar som slås av Veloso. Han har grym precision och man har flera spelare som är bra på att komma till avslut. Ronaldo förstås, men även Pepe, Postiga och Bruno Alves är vassa i duellspel. Notera att det inte är alltid med nickar man avslutar, flera av målen görs genom att Veloso slår in en boll som dyker och slås in i mål på volley.

Däremot är man väldigt osäkra på defensiva fasta situationer, återigen beror det bland annat på att Rui Patricio inte är säker i de duellerna. Man försvarar sig främst genom zonförsvar, det vill säga spelarna har ansvar för ett område och går på bollen mer än söker upp motståndare. Viktigt att slå hörnorna förbi Ronaldo som står vid främre stolpen.

Vad kan Sverige utnyttja:

Ställa om snabbt och kontra på ett Portugal som ibland fuskar i defensiven och gärna står högt upp med sin backlinje.

Lägga kraft på fasta situationer, gärna inåtskruvade inlägg mot osäker målvakt.

Ta sig runt på kanterna och komma till inlägg.

Vad måste Sverige se upp för:

Cristiano Ronaldo som med kan dyka upp var som helst på offensiv planhalva.

Inte ge Joao Moutinho tid och rum att söka öppnande passningar.

Inte bli passiva, att låta Portugal ha allt för mycket boll och diktera tempot.

Portugals offensiva fasta situationer.

(13 nov)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se