Götene

Ella 15 vill att kommunen ska tänka lite grönare

1:20 min

Ekologisk mjölk i skolan borde vara en självklarhet tycker Ella Pirttimäki som går nionde klass i Västerbyskolan. Därför har hon nu lämnat in ett medborgarförslag till Götene kommun där hon vill det ska servas ekologisk mjölk på alla skolor i kommunen.

– Det är en ganska enkel sak att ändra. Regeringen har bestämt att 30 procent av all mat som serveras i skolan ska vara ekologisk. Mjölk är dricks ju varje dag så då kan ju det vara en ganska stor procent, säger Ella Pirttimäki.

I sitt medborgarförslag har Ella Pirttimäki radat upp flera fördelar med ekologisk mjölk. Hon tycker att det starkaste skälet till att man ska servera ekologisk mjölk i skolan är att man använder bekämpningsmedel för att odla det foder som man ger till de kossor som producerar den icke ekologiska konventionella mjölken.

– Då blir det ju alltså gifter i mjölken och barnen är ju mer mottagliga till gifter än vad vuxna är. Så när alla barn som går i skolan dricker konventionell mjölk, då är det ju lätt för dom att få i sig dom här gifterna. Det är ju dåligt för deras hälsa, menar Ella Pirttimäki.

Ella Pirttimäki hoppas nu att hon ska få gehör hos kommunen. Frågan kommer närmast att beredas hos kommunstyrelsen. Ella tycker det finns bra möjligheter för Götene kommun att gå över till ekologisk mjölk.

– Vi bor ju nära Kinnekulle, där jag vet att det finns många ekologiska gårdar. Jag hoppas verkligen att dom tar sitt förnuft till fånga och verkligen försök, avslutar Ella Pirttimäki.