Kronoberg

Alvesta minst restriktiv med barn på förskola vid semesterdagar

1:29 min

På de flesta håll i länet finns det begränsningar för hur föräldrar kan lämna barn på förskola under en semesterdag. Men i Alvesta har man har en mer tillåtande inställning.

– Det finns möjligheter att lämna sina barn även om man är ledig en dag. Man kanske vill ut på älgjakt och då är det inte lämpligt att ha en ett- eller två-åring med sig i skogen, säger Anders Olsson som är verksamhetschef för förskolan och elevhälsan i Alvesta.

Det är nog flera av länets föräldrar som vill ut på älgjaktens första dagar. Men bor man inte i Alvesta eller Uppvidinge kan det vara svårt.

De flesta kommuner är restriktiva med hur man får lämna barnen på förskolan, om man tagit en ledig dag från studierna eller arbetet. Striktast är man i Ljungby där man säger okej vid speciella tillfällen som läkarbesök och begravning.

I Växjö, Tingsryd, Markaryd, Älmhult och Lessebo låter man föräldrar lämna fyra eller fem dagar oberoende av skäl, men stänger å andra sidan verksamheten för fortbildning motsvarande antal dagar.

I Uppvidinge har man traditionellt sagt ja till exempelvis älgjakt, men diskuterar nu att reglera frågan striktare.

I Alvesta förs ingen sådan diskussion och Anders Olsson säger att man vill vara generös.

Men måste man vara älgjägare för att låta barnen vara på förskolan en semesterdag?

– Nej, inte alls, man kanske vill åka till något stor varuhus och handla i stället eller behöver gå till tandläkaren eller vad det nu kan vara.

Men det handlar inte om något vecka?

– Nej det gör det inte. Det handlar om enstaka dagar. Utgångspunkten måste vara att man vill umgås med sina barn när man är ledig.