Kronoberg

Ökad e-handel ett problem för butikerna

1:39 min

Flera butiker i Växjö ser den ökande e-handeln som ett problem. Kanske är du en av dem som kollar produkter i butiker, för att sen gå hem och beställa på nätet. Det är något som Christine Löfqvist,  som driver en belysningsbutik i Växjö känner igen.

-Vi ser ju att våra kunder kan komma in här ibland och låna med sig amaturer hem för att provhänga. Sedan får vi inte affären, så vi kan ju förstå att  man handlar en hel del på nätet, säger Christine Löfqvist

Flera butiker som jag besökt känner igen sig i detta, men Christine Löfqvist känner att hon har tur som säljer lampor eftrersom de inte är lika lätt att köpa på nätet, men generellt sett ser hon det som ett problem.

Ett hot

– Det är ett hot alltså, e-handeln är ett hot mot många, det känner vi ju. Kläder, skivor och böcker, där är det ju väldigt lätt att handla på nätet, ännu lättare än det med vår typ av varor, säger Christine Löfqvist.

Enligt e-barometern som mäter e-handeln så fotsätter den att öka.

Men Dag Ericsson , professor i logistik på Högskolan i Borås ser det inte som att centrumhandlare är hotade, utan istället ska inspireras av e-handeln, för att hänga med. 

Näthandel i butiken

– Jag tror att de måste göra sig beredda att hantera över nätet, vilket fler gör. Det är ju också ett sätt att locka till sig kunder om man nu har butik i centrum, säger Dag Ericsson.

-Vi håller faktiskt på att bygga upp en näthandel till vår butik, så att vi inte bara ska bli ett showroom, säger Christine Löfqvist.

Vad tror du händer om man inte syns på webben också?

-Då tror jag det kan bli lite kämpigt, jag tror vi måste hänga med, det är ju utvecklingen, säger Christine Löfqvist som driver en belysningsbutik i Växjö.