SD kritiseras för samarbete med Nationella Fronten

1:41 min

Sverigedemokraterna får kritik från sitt systerparti Dansk Folkeparti för att Sverigedemokraterna nu samarbetar med franska Nationella Fronten inför valet till EU-parlamentet nästa år.

Dansk Folkpartis ledamot i EU-parlamentet, Morten Messerschmidt  säger att han tycker att Sverigedemokraternas val är oklokt.

– Jag tycker att det är oklokt att Sverigedemokraterna har gått i allians med Europeiska alliansen för frihet. Så länge de befinner sig där med Le Pen och andra så kan vi inte samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Morten Messerschmidt.

Inför valet till EU-parlamentet i maj nästa år har franska Nationella Fronten, belgiska Vlaams Belang, österrikiska Frihetspartiet och Sverigedemokraterna bildat den så kallade Europeiska alliansen för frihet, ett första steg till en partigrupp i EU-parlamentet efter nästa val.

Men Dansk Folkparti, som under många år varit den stora politiska förbilden för Sverigedemokraterna, och som i dag sitter i EU-parlamentet vill inte ha någonting med denna grupp att göra, säger Morten Messerschmidt.

– Det här är partier som ligger så långt från Dansk folkeparti som man kan göra när det gäller Israelfrågor och frågor och frihet och demokrati. Och så har de här partierna så många lik i lasten att vi inte vill ha med dem att göra.

Det är partier som ligger långt i från oss när det gäller frågor om Israel, om demokrati och frihet och de har också många lik i lasten, säger Messerschmidt.

Men Sverigedemokraterna gör nu alltså ett annat val. Under många år har partiet fjärmat sig från Nationella Fronten, bland annat för att ledande företrädare gjort uttalanden som tolkats som antisemitiska, men nu säger Sverigedemokraternas internationella sekreterare, Kent Ekeroth, har Nationella fronten bytt partiledare från Jean Marie Le Pen till dottern, Marine Le Pen och då har det blivit ett nytt läge:

– Det är framför allt att de har bytt partiledare. Marine Le Pen har tagit många steg i rätt riktning och då måste man ju ompröva ett sådant parti, som på många sätt, när det gäller både EU-kritik och invandring ligger oss nära, säger Kent Ekeroth.

Förtydligande: Sverigedemokraterna poängterar att partiet Sverigedemokraterna inte är medlem i Europeiska frihetsfronten utan att  deras internationelle sekreterare Kent Ekeroth är medlem som enskild person. Partiet har ännu inte fattat något formellt beslut om vilka partier det ska samarbeta med om det kommer in i EU-parlamentet.