Nytt museum om Trianon planeras

2:38 min

I Ungern har den sittande högerregeringen under Viktor Orban avsatt ungefär 6 miljoner svenska kronor för att utreda ett nytt museum som ska ägnas åt Trianon, fredsfördraget efter första världskriget som innebar att Ungern förlorade två tredjedelar av sin yta. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin har träffat den ansvarige politikern bakom museet Laszlo Simon och besökt det hus där han hoppas museet ska ta plats.

Laszlo Simon börjar att tala om minoriteterna - de cirka tre miljoner Ungrare som ända sen Trianonfördraget bor utanför landets gränser främst i Rumänien, Slovakien och Serbien. Nu vill man lära det ungerska folket deras egen historia, man har redan infört att alla skolbarn en gång under sin skolgång ska besöka ett område där ungrare bor utanför landets gränser.

Själv berättar Laszlo Simon att han var han chockad när han besökte Cluj eller Koloszvar som staden heter på ungerska i Transsylvanien och såg en gammal ungersk kvinna se på rumänsk TV utan att förstå någonting.   

Jag som förvånats över hur hätsk tonen kan bli i Ungern när detta snart 100 år gamla fredsfördrag kommer på tal, frågar om det inte finns en risk att man spelar högerextrema krafter som Jobbik i händerna och bara spär på fiendskap och ökar nationalismen.

Nej, säger Laszlo Simon, vi ska inte heller ha ett museum som ska vara riktat mot något. Vi vill visa att alla ungrare har en gemensam kultur och språk det är det vi ska koncentrera oss på.

Men på min fråga om man kommer att bjuda in historiker från Rumänien eller Slovakien, så säger Simon - Nej, inte nu.

Han är diplomatisk, Trianon är ett sår som framställs som en ofattbar historisk orättvisa mot Ungern. Om ett nytt museum som helt ägnas denna oförrätt, klarar av att presentera den med en modern historiesyn som även ifrågasätter invanda tankemönster och inte bara spelar med i en populistisk nationalism det återstår att se, mycket tid och pengar behövs innan den kan bli tal om en invigning av ett nytt Trianonmuseum i Budapest.  

Gunnar Bolin, SR Kulturnytt