Recept: Egen nutella (hasselnötscremé)

Caroline Douréns recept sänt i P4 Kalmar 15 november 2013.

Du behöver en bra matberedare/mixer och en ugn. Sedan är det bara att köra! Basen är ett hasselnötssmör. Det vill säga rostade, skalade hasselnötter som du mixar tills de förvandlas till en mjuk kräm, som ett smör. Ett litet mirakel, helt enkelt. Sedan smaksätter du med bland annat kakao och socker och har vips fått en finfin delikatess till frukt, bär, glass eller som fyllning i en kaka. Du kan byta ut sockret mot andra sötningsmedel, som stevil eller agave. Honung, däremot, gör konsistensen grynig. Håller cirka en vecka i kylen (om den inte är slut tidigare!).

Du behöver:

200 g hasselnötter

3 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt

1-2 msk socker

ev en klick smör

värm ugnen till 200°.

Häll ut nötterna på en plåt och rosta dem i 5-10 minuter, tills skalen börjar lossna men utan att du bränner nötterna. Lägg dem i en handduk och gnid av skalen. Eller låt dem svalna något och gnid dem mellan handflatorna, några i taget. Det gör inget om lite skal följer med.

Lägg dem i matberedaren/mixern med kniven monterad. Mixa i 5-10 minuter, tills nötterna har förvandlats till en len kräm, som smör i konsistensen. Tiden varierar beroende på hur stark maskin du har.

Tillsätt kakao, vaniljsocker, en nypa salt och strösocker. Mixa hastigt och smaka av. Vill du ha mer socker? Är konsistensen för sträv, tillsätt en klick smör. Häll din nutella i en ren glasburk och förvara den i kylen. Frånsett serveringstipsen ovan är den även god som fyllning i rulltårta eller cupcakes. Dessutom är det en fin present att ta med bort!