Sápmi

SSR positiv till gruvfond - vill ha del av skatteintäkter till rennäringen

Nationalekonomerna Jesper Roine och Daniel Spiro skriver i dag på DN Debatt att skatteintäkter från gruvnäringen bör läggas i en särskild fond, eftersom mineraltillgångarna tillhör hela befolkningen. Svenska samernas riksförbund är positiv till förslaget och vill att en del av dessa intäkter ska gå direkt till rennäringen.

Svenska samernas riksförbund har länge arbetat med frågan om att företag som exploaterar inom samebyarnas områden ska betala någon slags särskild intrångsersättning till samebyarna.
Förbundsordförande Jörgen Jonsson säger att om det nu blir tal om att fördela skatteintäkterna till en gruvfond, så ser han positivt på detta.
- Vi vill absolut då att en del av kakan ska gå till rennäringen, säger Jonsson.

Jörgen Jonsson berättar att SSR redan har ett förslag på en hur en sådan fond skulle kunna se ut. SSR har föreslagit flera olika fondsättningar där det centrala är att en del vara till stöd för rennäringen. Fonden ska också kunna underlätta för att hela familjen ska kunna vara delaktig i renskötselarbetet.
- Idag är det vanligt att kvinnan förvärvsarbetar för att få ekonomin att gå ihop, och det gör att hon inte kan delta i renskötselarbetet.

Fonden skulle enligt Jonsson även vara en slags pensionsfond för samer. Som det är nu så har många äldre samer svårt att ta pension, då de inte kunnat själva spara då de var yngre, menar Jonsson.
- Det skulle även underlätta generationsbytet i rennäringen, säger Jörgen Jonsson.

Till sist menar Jonsson att det även skulle finnas en allsamisk fond, som är till gagn för hela Sápmi, men hur medlen ska fördelas vet Jörgen Jonsson inte i dagsläget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio