Jan Björklunds tal på partiets landsdagar

1:08 min

Folkpartiledaren Jan Björklund inledder sitt stämmotal vid landsdagarna i Västerås med jämställdheten.

Folkpartiledaren inledder sitt stämmotal med jämställdheten, som en del folkpartister vill ska bli en profilfråga för partiet i valet vid sidan av skolpolitiken. Enligt Jan Björklund har generationer av liberaler banat väg för jämställdheten i Sverige.

– Och de lyckades alla till sist. Sverige har liberaler att tacka för att vi är ett av världens mest jämställda länder, säger Björklund.

Björklund tog även upp situationen för de som försöker fly krigens Syrien. Han refererade bland annat till de reportage Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén gjort med Soha Arifis, vars tre döttrar drunknade när båten sjönk.

– Sveriges största utmaning är inte att ge en fristad till de som flyr från krig. Sveriges och Europas största utmaningar är de krafter som vill förvägra flyktingar en fristad, säger Björklund.

– Sverigedemokraterna bekämpar flyktingar, vi liberaler bekämpar främlingsfientlighet.

Partiledningen föreslår på landsmötet att en tredje pappamånad införs i föräldraförsäkringen. Men det finns både motstånd mot förslaget och de som vill gå längre och tredela försäkringen eller göra den helt individualiserad.

I sitt tal kritiserar Björklund också de höga ungdomslönerna, som enligt honom leder till högre ungdomsarbetslöshet.

Partistyrelsen föreslår till landsmötet att ingångslöner för ungdomar ska bli lägre. Partiledningen vill också liberalisera arbetsrätten.

– 1900-talets regler ska anpassas till 2000-talets arbetsmarknad, sade Björklund.

Konkret föreslår partistyrelsen att las ändras, så att kompetens i stället för antalet anställningsår ska styra vid uppsägningar.

Björklund kritiserade också i sitt tal S-ledaren Stefan Löfvens besked om regeringsfrågan.

– Det var inga nyheter. Innan beskedet stod Alliansen mot de rödgröna. Efter beskedet står Alliansen mot de rödgröna. Man behöver inte vara Einsteins bror för att räkna ut hur det ligger till. Vid en rödgrön valseger blir det en rödgrön trepartiregering, sade Björklund.

– Stefan Löfven vill inte avslöja hur stort inflytande Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att få. Han vill att väljarna ska köpa grisen i säcken. Det enda som rödgröna väljare ska få reda på är att Stefan Löfven ska bli statsminister, sade Jan Björklund.