Varning för osäkra lavinappar

Det kan vara lätt att lockas att köpa en billig mobilapp i stället för en traditionell lavinsändare. Nu varnar Fjällsäkerhetsrådet för att lavinapparna kan ge falsk säkerhet till skidåkarna.

Inför skidsäsongen finns det på marknaden flera appar som är avsedda att användas på samma sätt som traditionella lavinsändare. Men ett test från Canadian Avalanche Centre visar på allvarliga brister, bland annat är de olika apparna inte kompatibla med varandra eller med lavinsändare, och signalen är svag under snön.

-Det går inte att lita på tekniken i dagsläget. Man kan inte lägga sitt liv i händerna på sin mobiltelefon, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Fjällsäkerhetsrådet rekommenderar därmed inte apparna.

-Det är naturligtvis lockande med appar som är gratis eller inte kostar så mycket. Men vi tycker att det är en falsk säkerhet. Det är viktigt att utvecklarna tar åt sig av kritiken så att tekniken blir bättre.

Friåkaren Matilda Rapaport, som vunnit världstouren i friåkning, skulle inte välja en app i stället för en sändare.

-Det är bättre att använda en sändare. Visst, det kostar pengar, men jag investerar mer än gärna i den typen av säkerhet. Åker man inte så ofta går det faktiskt att hyra en lavinsändare, säger hon.

Sofia Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio