Bilder på barn sprids på nätet

1:41 min

Risken att kränkande bilder på barn sprids på nätet ökar när allt fler har tillgång till kamera och internet i sina mobiler.

Barnen på Murgårdsskolan i Sandviken får lära sig att man ska vara försiktig med vilka bilder man lägger ut på internet.

– Man får inte lägga ut nakenbilder, och man får inte lägga ut bilder på någon som inte vill det, säger Salvan Karem som går i femman på Murgårdsskolan.

Det blir allt vanligare att man laddar upp bilder på nätet och att de sprids vidare. Det blir också allt vanligare att kränkande bilder sprids.

– Det var en kille som sa till sin kompis att han skulle skicka en bild på någon som inte hade så mycket kläder på sig. Killen lovade att han inte skulle visa för någon, men när han fick bilden skickade han den till en annan och så spred den sig på skolan, säger Maija Autio som går i sexan.

Att kränkande bilder sprids kan vara förödande för barn. De blir mobbade, de slutar gå i skolan, och i värsta fall kan de ta sitt liv.

Som en flicka i Kumla gjorde i år efter att en man på internet lurat henne att visa sig naken och hotat att sprida bilderna.

Och när en bild väl har hamnat på internet kan det vara svårt att ta bort den. 

– Vi pratar med barnen att man måste tänka efter jättemånga gånger innan man gör någonting, eftersom en bild lever kvar på internet även om man har tagit bort den, säger Madeleine Högman som är speciallärare på Murgårdsskolan.

Madeleine Högman säger också att man måste jobba aktivt med eleverna, och prata med dem om vad får och inte får göra på internet.

– Vi måste börja jobba med det här om vi ska få en ändring i samhället. Det är börjar bli ett hårt klimat som vi inte är bekväm med, säger hon.