SPD-skepsis över Merkelkoalition

2:04 min

Det finns fortfarande mycket stor tveksamhet i det tyska Socialdemokratiska partiet SPD att gå in i ett regeringssamarbete med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater. I dag inleddes partiets kongress och partiledaren Sigmar Gabriel försökte i sitt tal övertyga alla partimedlemmarna om det goda med att samarbeta med Merkel.

Han gjorde vad han kunde i dag i sitt långa tal, SPD - ordföranden Sigmar Gabriel, för att övertyga sina partimedlemmar om att vara positiva till att bilda regering med Merkel.

– Jag lovar er, vi kommer inte ingå några slappa kompromisser, men vi måste väl iallafall försöka, sa Gabriel.

Partikongressen här i Leipzig kommer mitt i de känsliga regeringsförhandlingarna.  Förhandlingarna går långsamt framåt men än så länge har SPD-ledningen inga avgörande segrar att presentera för sina skeptiska medlemmar. Medlemmar, som när ett koalitionsfördrag verkligen finns, i en omröstning kommer få sista ordet om det ska bli en koalition med Merkel eller inte. Till exempel kämpar Merkel emot när det gäller SPD:s viktigaste krav, en minimilön. Och Gabriel varnade också:

– Den som tror att vi kommer få igenom hela vårt valprogram förväntar sig för mycket, sa han.

Planen är att förhandlingarna ska vara klara om två veckor, sedan kommer SPD:s omröstning, och om det blir ett ja i den kan Merkel röstas fram till förbundskansler igen den 18:e december.

SPD-ledningen har också inför kongressen försökt blidka partiets vänsterfalang genom att besluta att partiet i framtiden inte längre utesluter ett regeringssamarbete med det tyska vänsterpartiet.

Men skepsisen mot Merkelsamarbetet inom partiet är stor.

– Jag tror inte att Sigmar Gabriel lyckades övertyga många skeptiker med det här talet, säger till exempel socialdemokraten Elke Tonne Jork från Hannover.

Hon vill första avvakta och se hur koalitionsfördraget verkligen blir, sedan kan hon och hennes medlemmar i föreningen ta ställning. Men skulle det bli ett nej vore det inte hela världen, säger hon:

– Ett nyval vore inte världens undergång, säger Elke Tonne-Jork.