Polisen varnar för nytt nätbedrägeri

1:49 min

Polisen varnar nu för så kallat "nätfiske". Det är den senaste trenden av bedrägerier via internet, där bedragare via mejl försöker komma åt kort- och kontouppgifter.

– Det är något som vi har sett öka väldigt mycket under de senaste två åren, från att vara sporadiskt till att anmälningar varje dag, säger Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning.

Polisen kallar det "nätfiske". De suspekta mejlen har alltid en korrekt logga från några av de välkända storbankerna  eller kortföretagen.

Känslan är att mejlet faktiskt kommer från det företag som du är kund hos. Men att mejlen uppmanar dig att uppge kort- och kontoinformation, är ett säkert tecken på att det handlar om en bedragare som vill tömma ditt konto.

Bedrägerier med hjälp av internet har mer än fördubblats sedan 2008, då det gjordes strax över 10 000 anmälningar. 2012 var den siffran uppe i över 21 000.

Nätfiske är just nu enligt polisen den senaste trenden inom nätbedrägerier. Jan Olsson och hans kollegor på Stockholmspolisen får in mellan 10-15 anmälningar varje dag. Bara i Stockholms län.

– Det är så enkelt. Det genererar mycket pengar, det är ganska svårt att åka fast. Och om du åker fast, så får du ändå inget straff, säger Jan Olsson.

Exakt hur många som drabbas av nätfiskebedrägerier, är det ingen som vet. Och de svenska bankerna har svårt att skydda sina kunder, eftersom nätfiske inte går ut på att hacka sig in på bankernas system, utan lurar folk på pengar genom använda bankernas namn.

– Det här handlar om att få kunderna att förstå att man inte ska lämna ut någon typ inloggningsuppgift eller kontoinformation. Sverige och norden är väl utvecklade när det gäller internetanvändning. Det gör ju också att Sverige som land rimligen är intressant för den här typen av bedragare, säger Leif Trogen är chef för avdelningen finansiell infrastruktur på Svenska Bankföreningen.

Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning menar att den här formen av bedrägeri har ett enormt mörkertal, men att det handlar om mycket stora summor pengar som bedragarna lyckas lura till sig. Och för att verkligen komma åt problemet, behövs samarbete över gränserna.

– Det är naturligtvis ett europeiskt polissamarbete som inte bara berör den grövre brottsligheten, utan även den här mängdbrottsligheten som det här handlar om, säger Jan Olsson.