Skogsskövlingen ökar i Amazonas

1:39 min

Efter att regeringen i Brasilien lyckats hejda illegal avverkning av skog i Amazonas i flera år, så ökar skogsskövlingen. Det meddelade landets miljöminister igår och hon kallar nu till krismöte.

Nästan varje vecka har brasiliansk tv nyheter om skogsskövling i Amazonas. Senast greps sju personer i delstaten Pará, misstänkta för att ha huggit ner skyddade träd. 

Pará är inte den enda delstaten där skogsskövlingen blivit ett allt värre problem. Överlag har den illegala avverkningen i Brasiliens regnskog ökat med 28% det senaste året. Det berättade miljöminister Isabella Teixeira på en presskonferens igår.

Brasilien har sedan några år lyckats hejda avskogningen, så de senaste siffrorna är dystra. Det är sojabönderna som ligger bakom skövlingen, sade miljöministern, som nu kallar till ett särskilt krismöte med ansvariga i bland annat delstaterna Mato Grosso och Pará. Lokalpolitikernas kontroll över jordbruket måste bli bättre, sade Isabella Teixeira.

Enligt brasiliansk lag ska markägare i utsatta delstater låta urskog växa fritt på 80% av deras jord, men efterlevnaden av lagen är mycket bristfällig. I många fall är det viktiga regionala, ekonomiska intressen som står mot miljöhänsyn, och lokala politiker låter sig korrumperas. 

Men trots att avskogningen nu återigen ökar procentuellt sett, så går ändå utvecklingen på lång sikt åt rätt håll. Det är totalt cirka 5800 kvadratkilometer  skog som skövlats det senaste året. Det kan jämföras med år 2004, då 27 000 kvadratkilometer regnskog försvann på bara ett år.