Första bitcoin-automaten i Sverige

1:34 min

Sverige ska få sin första bitcoin-bankomat och den ska stå i Stockholm. Bankomaten växlar kronor till den nya, trendiga internetvalutan bitcoin. Ägare är 19-årige Ludvig Öberg.

– Kul grej, men jag tänker också att just nu är det ganska svårt att få tag på bitcoins, och då kan just en bitcoin-automat vara något som hjälper till med det om man lätt kan köpa bitcoins med hjälp av cash, säger Ludvig Öberg.

Bitcoin är pengar som bara finns på nätet, inte i någon bank. Den alternativa valutan börjar få allt mer uppmärksamhet jorden runt. Med bitcoin kan man flytta pengar över nätet nästan kostnadsfritt.

Ludvig Öberg har intresserat sig för internetvalutan bitcoin sedan han var 17 år. För en tid sedan bestämde han sig för att köpa in den första bitcoin-bankomaten till Sverige. Man stoppar in kontanter och får i gengäld elektroniska bitcoin noterade på sin mobiltelefon.

Den allra första automaten kom upp i Vancouver häromdagen och nyheten fick stora rubriker.

Bankomaten den första i Sverige och kanske i Europa – det beror lite på hur snabbt tillverkaren Lamassu i USA hinner leverera till andra länder, säger vd:n Zach Harvey.

– We just shipped out our first fourteen units.

Lamassu har just exporterat sina 14 första maskiner, och jobbar på att skeppa ut 30 till. I slutet på året ska det finnas cirka 40 maskiner jorden runt.

Och forskaren Robin Teigland på Handelshögskolan i Stockholm säger att Bitcoin kanske inte överlever, men att tekniken är intressant för framtiden ändå.

– Den motiverar en effektivitet i banksystemet. Till exempel betalning till utlandet är smidigt och effektivt och mycket billigare, säger Robin Teigland.

Har du använt någon alternativ valuta på nätet? Hur tycker du att det fungerar? Kommentera gärna nyheten här under.