Våldtäkter

"Att förundersökningen lades ned känns som ett nytt övergrepp"

1:49 min

Det är få polisanmälda våldtäkter som leder till åtal och rättegång. Anna polisanmälde att hon blivit våldtagen men trots teknisk bevisning lades förundersökningen ned.

 Våldtäkten skedde hemma hos Anna. Hon var kompis med en av killarna, den andre kände hon inte lika väl. Och trots att hon sa nej och grät hade båda sex med henne.

– Jag var jätteledsen och arg och visste inte vad jag skulle göra. Så jag berättade för mina två närmaste kompisar på skolan och de sa att du måste gå till polisen, det här är inte ok. Men jag hade skuldkänslor - att det var mitt fel att det hade hänt.


Känner sig otrygg

Efter övergreppet hade Anna också dåligt samvete för att hon inte kämpade emot mer. Men hon beskriver att hon blev paralyserad och rädd när hon förstod att killarna inte skulle ge sig.

Annas klasskompisar stod på sig och Anna gjorde en polisanmälan. Hon har mått mycket dåligt efter övergreppet och går i stödsamtal hos en kurator. Den första veckan klarade hon inte av att gå till skolan och de svarta tankarna kan dyka upp när som helst och hon har svårt att vara ensam.

För några veckor sedan kom nästa dråpslag. För trots rättsintyg från läkare och rester av sperma från killarna på lakanen lades förundersökningen ner. Orsak: brist på bevisning.

Ord mot ord

– De misstänkta vidgår att det varit ett sexuellt umgänge och då spelar den tekniska bevisningen inte så stor roll, säger åklagaren Malin Almquist till P4 Jämtland.

Ord står mot ord eftersom killarna säger att Anna ville ha sex med dem. Det gör att åklagaren anser att hon inte har tillräckligt med bevis för att vara säker på en fällande dom. Anna i sin tur säger att hon känner sig sviken av rättssystemet. Hennes pappa går ett steg längre och ser den nedlagda förundersökningen som ännu ett övergrepp på dottern.

– Alltså jag tänker bara på alla dom tjejer som blir utsatta för övergrepp - och hur många gånger blir någon dömd..? säger Anna.

Många förundersökningar läggs ned

Statistik från Bråttsförebyggande rådet, BRÅ, visar att förra året polisanmäldes 63 våldtäkter i jämtlands län. Sju våldtäkter ledde till åtal och i tre fall blev det fällande domar.

Är det överhuvudtaget någon idé att göra en polisanmälan om våldtäkt?

– Självklart är det en idé att anmäla att man varit utsatt för våldtäkt. Det kan alltid utredas och en del går ju till åtal och det blir fällande domar, säger åklagare Malin Almquist.