Svårt att veta vad som är svenskt i butikerna

2:04 min

Ockelbo ost tillverkas inte i Ockelbo, utan i Tyskland, Holland och på Åland. Mat som man tror kommer ifrån Sverige gör inte alltid det och det är svårt för konsumenterna att veta vad som faktiskt är svenskt.

– Namnet låter väldigt svenskt men råvaran är absolut inte från Sverige, säger Lotta Zetterlund från Lantbrukarnas riksförbund.

Ockelbo ost har som affärsidé att utmana de stora leverantörerna med "unika och svenskanpassade ostar till rimliga priser". Men det betyder också att råvaran i många fall är producerad utomlands och sen bara bitad och förpackad utomlands. Inget konstigt med det, enligt familjeföretagets vd Göran Ström.

– Varumärket bygger på att företaget ligger i Ockelbo precis som Volvo säljer svenska bilar där merparten av delarna är icke-svenska.

Så vad säger du till konsumenter som tror att Ockelbo ost är närproducerad.

– Då säger jag att det står tydlig märkning på alla ostar i vilket land det är tillverkat. Det är en lyxdiskussion för skulle vi bara ha närproducerad mat så skulle vi nog svälta allihop i Gävleborg.

Tittar man noga på innehållsförteckningarna så ser man att bland annat Ockelbo ost, Pärsons tunna skivor kalkon och Bregott inte alltid innehåller svenska råvaror - trots sina svenskklingande namn.

Men på många livsmedel går det faktiskt inte alls att tyda ursprunget. Står det till exempel att mjölet är producerat i Sverige betyder inte det att det är svenskt mjöl, utan bara att det är förpackat i Sverige, berättar Lotta Zetterlund som efterfrågar en tydlig märkning i butiken.

– Man blir lite förd bakom ljuset och det ställer stora krav på konsumenten. Det ska finnas en ursprungsmärkning och sen är det upp till konsumenten att välja, säger hon.