Vin i P4: Nya Zeeland

Neudorf Tom's Block Pinot Noir (nr 92068) 199 kr

Clos Henri Sauvignon Blanc (nr 6402) 149 kr

Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs (nr 7894) 129 kr

Alkoholfritt: Billabong Sparkling Brut (nr 1945) 54 kr.

Neudorf Tom's Block Pinot Noir (nr 92068) 199 kr Ett rött vin av druvan pinot noir från Nelson som ligger på Sydöns nordvästra del. Man känner att vinet har fatkaraktär och det finns aromer av hallon, körsbär, peppar, kanel och en liten hint av lakrits. Använd det till rätter av ljust kött grillad fisk eller möjligtvis till lamm men utan alltför smakrika tillbehör.

Clos Henri Sauvignon Blanc (nr 6402) 149 kr En sauvignon blanc som inte är lika aromatisk och smakrik som många andra viner från detta land med samma druva. Den har förvisso inslag av nässlor, passionsfrukt, svartvinbärsblad och lime som de flesta andra men den är på samma gång elegant och har mycket mineraltoner. Att den inte är så otroligt aromatisk gör att man kan använda den till många olika fisk- och skaldjursrätter, dock inte allt för smakrika sådana. Getost, som är en klassiker till sauvignon blanc, skulle passa riktigt bra. Däremot ska man helst inte ringla över honung eftersom vinet då troligtvis kommer att smakar mycket syrligt.

Sauvignon blanc ger torra, ofta relativt lätta viner med hög fruktsyra. Druvan mognar tidigt och trivs därför i kalla klimat. I för varma klimat tappar den fort både sin särart och sin skärpa. Det som utmärker sauvignon blanc, och ofta gör druvan lätt att känna igen i en blindprovning, är dess aromatiska karaktär. Nässlor, svartvinbärsblad, örter, gräs, tomatblad, passionsfrukt, sparris och krusbär är några aromord som brukar förknippas med sauvignon blanc. Ibland kan aromerna vara skarpa och "Kattpiss på krusbärsbuske" var förut en vanlig beskrivning av viner från druvan.

Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs (nr 7894) 129 kr Ett mousserande vitt vin på druvan chardonnay. Använd den till fördrink, att skåla i, till plockmat, bufféer eller lite smakrikare rätter av fisk och skaldjur. Den är torr och man hittar aromer av äpplen, nougat, kex, bröd, citrus och mineral. Man skulle kunna vilseledas att tro att detta är en lite mognare champagne men så är inte fallet och det kan därför vara så att om man inte gillar mogen champagne kan man tycka tycka att vinet inte är så friskt och fräscht som man skulle vilja ha den.

Alkoholfritt: Billabong Sparkling Brut (nr 1945) 54 kr En av de bättre mousserande alkoholfria vinerna i Systembolagets sortiment. Den kommer från Australien och är ganska torr med smak av citrus, äpple och persika. Använd den till fördrink eller buffémat.