HÖGSKOLAN DALARNA

Startar akademi för kompetensutveckling på nätet

1:02 min

Nu är det lättare att utbilda sig för de som är i arbetslivet och vill utveckla sin kompetens. Högskolan Dalarna har tillsammans med Dalarnas försäkringsbolag utvecklat Dalarnas Akademi.

Jörgen Fältsjö som är samverkansansvarig på Högskolan Dalarna och med i projektet berättar mer om hur det fungerar.

– Säga att du är en ny som chef som läser en ledarskapsutbildning på 5 högskolepoäng, då kan du komplettera det med att läsa en grundläggande ekonomikurs på 1,5 poäng och en arbetsrättkurs på 1,5 poäng så att du har ett bra paket och start som arbetsledare.

Och allt det här gör man på nätet?

– Ja, de korta utbildningarna, kompetenskurserna som vi har på 1,5 poäng är helt och hållet på nätet. Du anmäler dig, läser, examinerar och interagera med din handledare eller lärare på nätet, säger Jörgen Fältsjö.

Också för att spara tid?

– Konceptet som vi använder oss av i Dalarnas Akademi gör det möjligt för en organisation att de inte behöver åka långt och bo över någonstans för att gå en utbildning. Produktionsbortfallet minskar och du kan sitta kvar där du jobbar och ändå få tillgång till en akademisk utbildning på en hög nivå.

– Kärnan i Dalarnas Akademi är vår möjlighet att på ett flexibelt sätt tillgängliggöra akademins expertkompetens till arbetslivet, säger Jörgen Fältsjö.

Elina Mattsson
elina.mattsson@sverigesradio.se