SVENLJUNGA

Blind mamma nekas skolskjuts till sina små barn

1:42 min

Ulrika Zeybrandt i Håcksvik är i stort sett blind - men måste varje dag gå nästan en kilometer med sina tre små barn till skolbussen. Ulrika har ansökt om skolskjuts under vinterhalvåret - men fått avslag av Svenljunga kommun.

– På dagarna när det är ljust går det bra, men på morgonen när det är mörkt och jag dessutom har en treåring med mig är det tufft, säger Ulrika.

Ulrika har inte ens ledsyn, och skulle helst vilja slippa promenaden fram till skolbussen i mörker och kanske snö och kyla.

– Dels för att jag ska slippa oron om det händer något och jag själv inte ser, säger hon. Och dels för att jag ska känna mig trygg. Det är jag inte med fyra mindre barn på vägen fram till skolbussen

Svenljunga kommun har avlagit familjens begäran som skolskjuts från bostaden. I stället ska Dilba som är nio år ta hand om sina småsyskon som är åtta och sex år på vägen till bussen. Men det tycker Ulrika är för mycket begärt:

– Det känns oroligt att ha de här små barnen själva på vägen och inte veta om de kommit fram som de ska.

Sedan är det problemet när de kommer fram till samhället, att antingen korsa den större vägen där eller gå utmed den fram till skolan där skolbussen väntar:

– Där kör det timmerbilar, och de kör fort, säger hon

Ulrikas man som jobbar som resemontör och därför ofta är hemifrån, har föreslagit kommunen en enkel lösning på problemet, och det är att skolbussen tar med barn när den ändå är ute och samlar in andra barn som bor lite längre bort.

– Man kan köra en mindre väg och passera vårt hus, säger Ulrika, men det verkar inte som om de har nappat på det.