Kritik mot hyreshöjningar nästa år

1:34 min

Hyresgästföreningen är kritiska mot de hyreshöjningar som de kommunala bostadsbolagen kräver. Förhandlingar pågår under november-december och förväntas vara klara innan årsskiftet.

- Det här är väl den enda branschen där man tror att det är en ständigt uppåtgående trend. Här tror man ju fortfarande att det går att suga ur mer och mer pengar utav hyresgästen och det gör ju bara att Sverige stannar upp ännu mer, säger Conny Säker, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Efter ett lågt inflations år och ytterligare ett som väntar tycker Conny Säker att den höjning som bostadsbolagen har krävt inte är rimligt.

- Det är helt galet alltså. Det finns år då man kanske måste ha en låg hyreshöjning och då får man dela på de problemen som finns. Det är ju de man försöker motivera också att det finns ett tryck på bostäderna och att då kan hyregästerna betala mer men det är inte riktigt så enkelt. Utan det är fortfarande så att ens egen möjlighet att leva den minskar ju större hyreskostnaderna blir.

Höjningarna skulle innebära i Härnösand att en central trea skulle öka med 160 kronor och en trea i Sundsvall 140 kronor.Pengarna ska bland annat gå till underhåll och driftkostnader.

Men Conny Säker menar att ibland kan man inte bara höja hyrorna.

- Det är ju alltid billigare att göra de underhåll som görs i dag. Men samtidigt så är det stora poster som det kan vara i till exempel Mitthem att man upptäcker att "vi har ett stort miljonprogram som måste underhållas just nu". Då kanske man skulle ha gjort det under de senaste 15 åren. Och det kan man inte alltid reglera vid hyran utan det kanske man måste ta då via det egna kapitalet. För det är inte hyresgästen som bor där just nu som ska betala alltihop som skett för 20 år sedan.

Linnea Holgersson