Strömmad film utreds för första gången

2:08 min

Nu utreds för första gången streamingtjänster på nätet där man kan se film genom några enkla knapptryckningar. Lagen säger att det idag inte är tillåtet att streama ut film utan upphovspersonernas tillåtelse men när det kommer till de som tittar på filmerna är det desto otydligare.

Streamingsidor blir allt mer populära och Ellen Nordell är en av de som ser filmer gratis på nätet.

– Det är mest gratistjänster jag använder. Egentligen borde man betala men jag vet inte varför jag inte vill göra det, säger Ellen Nordell.

Tittar du på film på nätet?

– Ja, jag streamar lite, berättar Jonas Larsson

Är det gratistjänster eller betaltjänster?

--Det är gratistjänster jag använder då. Jag är nog inte beredd att betala vad det kostar för betaltjänsterna, säger Jonas Larsson

Jonas Larsson och Ellen Nordell är inte ensamma om att gratis titta på film utan, de senaste åren har ett antal hemsidor dykt upp där man mycket enkelt kan se på filmer utan upphospersonernas tillåtelse. Men vad säger egentligen lagen om dessa tjänster? Henrik Rasmusson är kammaråklagare.

– Det enkla svaret är att streama ut är olagligt men att ta emot stream är sannolikt lagligt.

Tidigare har åklagarmyndighetens fildelningsgrupp mest fokuserat på hemsidor där man kan ladda hem filmer men nu utreds även streamingtjänster på nätet. Men Henrik Rasmusson vill inte ge ut några detaljer.

– Där kommer jag inte ge någon som helst information om vad det är för fall, vad det gäller för sidor eller hur långt vi har kommit

Är det första gången ni tar upp ett ärende om streamad film?

– Jag vet inte något tidigare fall där man i domstol har provat utstreamad film.

Förutom att det första fallet med streaming av film utreds av svenska åklagarmyndigheten har EU-domstolen nu börjat titta på om det är olagligt ens titta på streamad film utan upphovspersonernas tillåtelse. Bestämmer EU-domstolen att det inte är tillåtet betyder det att samma regler måste gälla i Sverige. Sara Lindbäck är jurist på Rättighetsalliansen.

– Om ett sådant här avgörande gör så att fler vänder sig från de olagliga tjänsterna till de lagliga så har det en väldigt stor betydelse, säger Sara Lindbäck.

Som det ser ut idag är det inte olagligt att titta gratis på nätet men om det hade blivit det hade du slutat då?

– Ja, det hade jag nog. Man betalar ju för Spotify och det tyckte man ju var jobbigt i början men det gör man ju nu, säger Ellen Nordell.