"Väldigt synd att de lägger av"

2:49 min

Radiosporten har pratat med Sveriges förbundskapten Pia Sundhage om beskedet att systrarna Hammarström – Kristin och Marie – slutar med fotbollen. De båda lämnade beskedet på en gemensam presskonferens idag.

– Jag tycker att det är synd personligen. Det är bra fotbollsspelare och goa personer som tillför laget, säger Pia Sundhage.

Båda systrarna har gedigna landslagsmeriter och Kristin Hammarström var förstamålvakt under hela EM-slutspelet i Sverige i somras.

– Det är synd, dom är ju så unga. Men jag har full respekt efter att ha pratat med dom, dom har annat i livet som går före.

På målvaktssidan kan det bli problem nu när Kristin Hammarström slutar. Sofia Lundgren har diskbråck och tränar inte för tillfället och Hedvig Lindahl ska bli mamma tillsammans med sin sambo och ”då kan det hända många saker i hennes skalle” som Pia Sundhage uttrycker det. Dessutom har Carola Söberg tackat nej till landslaget.

– Där har vi faktiskt problem nu. Målvaktsbiten är bekymmersam tyvärr.

Har du nån lösning?

– Thomas Dennerby har flaggat för detta tidigare. Det kommer inte så många underifrån och i damallsvenskan står en hel del utländska målvakter. Förbundet har satsat på ett målvaktsläger som nu startar i nästa vecka. Målvaktsbiten har aldrig varit så tokig som den är nästa år och året därefter, tror jag.

Men nu är det akut?

– Vi har Reuterwall (Malin) som har spelat en hel del i allsvenskan men hon är väldigt ung. Just nu är det Hedvig Lindahl vi lutar oss mot.

Ingen övertalning?

– Nej. Ska man bli bäst och ta medaljer måste drivet komma inifrån.

Stefan Elofsson
stefan.elofsson@sverigesradio.se

Roger Burman
roger.burman@sverigesradio.se