Kalmar

Kulturvecka nästa satsning i Kalmar

2:46 min

Nu ska Kalmar kommun satsa på kulturen. Idag arrangeras en kulturfest i hela stan och redan nästa vecka hålls ett första möte inför en stor satsning nästa år. Tanken är att det ska bli en hel kulturvecka med samarbete mellan krögare, kulturinstitutioner, föreningar och andra. 110 aktörer är inbjudna till ett möte på Kalmar teater nästa onsdag.

– De reaktioner jag har fått är väldigt positiva, säger Pär Israelsson, som är arrangörsutvecklare vid Kalmar kommun.

Ambitionen är att Kalmar ska dra nytta av alla de evenemang som stan faktiskt är fylld med numera; alla konserter, scenkonstföreställningar och konstprojekt. Kulturen ska lyftas till en högre nivå med mer samarbete.

– Vad gäller idrottsevenemangen så har vi ju lyckats höja den nivån så att vi sticker ut nationellt med Ironman, med Dam-EM, även på musiksidan med Kalmar Stadsfest och så men jag tror att vi behöver göra samma sak när det gäller kulturen. Vi behöver samordna oss, och marknadsföra oss tillsammans och dra åt samma håll.

Det säger Pär Israelsson som själv aldrig har varit på Kalmar Konstmuseum till exempel, som vanlig besökare. Och bara det, att han har varit där på möten flera gånger nu, kan kanske vara en början. Där olika kulturformer också möter varandra. Det folkliga på stadsfest och krogar möter det som brukar kallas finkultur på institutionerna.

Så blir det idag under dagens arrangemang Ljus på kulturen, som är en fortsättning på de senaste årens ljusfestival, med ännu mer betoning på FEST.

Flera krogar har sina egna program, Byteatern har öppet hus hela dagen och konsert och dans på kvällen. Konstnärsateljeerna på Lindö bjuder på nycirkus och eldskulptur, Kalmar Slott visar rysarfilmen The Shining och Kalmar Konstmuseum har gjort i ordning ett förhörsrum där Kalmarborna får speeddejta lokala konstnärer och ställa dem mot väggen.

Anneli Berglund, som är konstkonsulent, förklarar:

– Alla frågor man har. Nu ska vi ställa alla frågor, upp till bevis: Vad är konst? Hur försöker sig konstnärer? Vad vill konstnärerna? Ja, vad vill de?