FP vill ändra sexbrottslagen – kräver samtycke

1:29 min

Folkpartiet röstade på sitt landsmöte för att det behövs en ny samtyckesparagraf i sexualbrottslagstiftningen. Men partiet skärpte dessutom skrivningen: ett nej ska inte bara vara ett nej, utan gärningsmannen måste också kunna dömas om denne "borde kunna ha förstått" att det handlat om ett nej.

Folkpartisten Anna Mårtensson från Jönköping, som står bakom tillägget, var jätteglad efter voteringen.

– Jag är så lycklig, säger hon.

Det går inte att ta miste på Anna Mårtenssons glädje efter omröstningen på Folkpartiets landsmöte i Västerås.

Hon är kommunalråd i Jönköping och arbetade tidigare som åklagare i 17 år.

Anna Mårtensson är glad för att partiledningen för en tid sedan ändrade sig och nu ställde upp på en samtyckesparagraf i sexualbrottslagstiftningen – att ett nej är ett nej.

Hon menar att en sådan samtyckesparagraf skulle fungera normativt likt lagen om barnaga, men att skrivningen om att gärningsmannen också borde förstå gör en enorm skillnad.

Och Anna Mårtenssons debattinlägg fick gehör – hennes skrivning om att "borde förstå" gick igenom på landsmötet och finns nu alltså med i partiets nya politik om en ny samtyckesparagraf. Men partiledaren Jan Björklund ser skrivningen mer som ett förtydligande av partiets nya hållning.

– Antingen så uttalas det ett nej eller så är det helt uppenbart att det handlar om ett nej. Men likväl måste lagstiftningen avspegla de moraliska värderingar vi har i vårt samhälle även om bevisläget ofta är svårt, säger han.