Linköping

Tekniska verken väntar med gasutvinning

1:09 min

Tekniska verken i Linköping har som enda bolag i Sverige tillstånd, så kallad bearbetningskoncession, som krävs för att utvinna gasen i Motalatrakten. Men trots detta väljer företaget att vänta med gasutvinningen. 

Som vi berättade i veckan så söker företaget Gripen gas efter naturgas i alunskifferbältet i Motalatrakten. Företaget har än så länge bara tillstånd för att provborra och undersöka berggrunden.

Linköpings kommuns kommunala bolag Tekniska verken har haft tillståndet i flera år. Men de avvaktar med att gå vidare i processen.

– Det är väl så att Fornåsagasen inte stått högst upp på vår dagordning. Vi har sysslat med Linköpings framtida vattenförsörjning samt byggnationen av ett nytt kraftvärmeverk,  säger Klas Gustafsson är vice VD på Tekniska verken.

När tror du att ni tar något beslut kring det här?

– Jag vet inte, vi börjar att titta på det nu. Det är väl rimligt att vi inom något halvår eller år har en strategisk inriktning.

Om bolaget vill gå vidare och utvinna gasen krävs också miljötillstånd från länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen, som de ännu inte har ansökt om.