Malmö

Malmösomalier startar egen teatergrupp

1:41 min

En somalisk teatergrupp har bildats i Malmö. Hilaac som gruppen kallar sig består av sju unga somalier som vill få sin publik att tänka till och reagera när de ser och hör texterna de själva tänkt ut och skrivit ihop.

Khadar Osman Abdullahi och Abdilkadhir Hassan Mohamed ryker nästan ihop i soffan på mötesplatsen Garaget i Malmö. De repeterar en dialog som handlar om pengar. Teatergruppen Hilaac, som betyder åska, vill precis som det hörs på namnet röra om, provocera och få folk att reagera. Föreställningarna består av flera delar där olika scenser blandas med både musik och poesi.

Ämnena de väljer handlar om saker som de ser runt omkring sig - allt ifrån samhällsfrågor till kulturkrockar men alltid framfört med en rejäl nypa humor. En helt speciell teatertradition med historiska rötter berättar Muna Mohamod som hjälper till att tolka.

Språket de spelar på är än så länge somaliska eftersom de flesta precis kommit hit och håller på att lära sig svenska men planen är att smyga in svenska ord och så småningom kunna bjuda in en svensk publik.