Stormen Hilde

Hushåll kan förbli strömlösa ända till måndag

1:43 min

I natt har det blåst kraftigt när stormen Hilde dragit in från Norge, över norra Sverige. Både tågtrafik och strömförsörjning har påverkats. 35 000 hushåll var vid 06.30-tiden strömlösa i Jämtland, Västerbotten och Västernorrland.

Hur har du drabbats av stormen? Maila nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

I Norrbotten är det främst vid gränsen mot grannlänet Västerbotten som hushåll drabbats av strömavbrott. Det handlar om 1232 elkunder som finns i Arjeplogs och Arvidsjaurs kommun, men också i Jokkmokk, där ett hundratal hushåll drabbats.

– Det har blåst så kraftigt i natt att vi inte har kunnat skicka ut våra montörer utan att riskera deras liv och hälsa, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef Vattenfall Sverige.

För Vattenfalls del handlar det totalt om 17500 berörda kunder i hela Norrland.

– Vi har kraftsamlat från andra regioner i landet och gör allt vi kan för att kunderna ska få tillbaka sin el så fort det bara går, men risken är att det kan dröja in på måndagen innan alla har fått tillbaka strömmen, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Även i Norge kämpar elbolag med att ge tillbaka elen till uppemot 30 000 strömlösa norska hushåll.

Runt om i Norrland har nerfallna träd också ställt till det på vägarna och även för tågtrafiken.

Ett nattåg från Göteborg och ett från Stockholm, fick stanna i Umeå under natten, och sträckan Östersund-Storlien stängdes av vid 21-tiden.

Några vägar har inte stängts av, men bilister varnas för att ge sig ut på vägarna och uppmanas att hålla koll på väderrapporterna.

SMHI hade utfärdat klass 1 och klass 2-varningar för hela Norrland under natten, och klass-1 varningarna fortsätter gälla stora delar av Norrland under förmiddan idag.