Förundersökning mot Gunnar Axén läggs ner

1:33 min

Förundersökningen om sexuellt ofredande mot Gunnar Axén läggs ner, enligt ett åklagarbeslut.

Enligt chefsåklagare Mats Ericsson vid riksenheten för polismål finns inte längre anledning att fortsätta förundersökningen. Enligt chefsåklagare Mats Ericsson vid riksenheten för polismål räcker inte utredningsmaterialet för att bevisa att Gunnar Axén gjort sig skyldig till brott.

– Vi är i ett bevismässigt väldigt svårt läge, så svårt att jag inte kan väcka åtal. För jag kan inte se en fällande dom på det material som jag har nu. Och jag kan inte se att bevisläget skulle ändras, för vi kan inte göra mer utredning än vi har gjort, säger Mats Ericsson.

Moderaten Gunnar Axén tog timeout från sitt riksdagsuppdrag i början av november efter att han anmälts och delgivits misstanke om ofredande. Anmälaren var en yngre kvinna som är aktiv i moderata ungdomsförbundet, Muf. Hon polisanmälde Axén för en händelse i samband med en konferens med Moderaterna i Östergötland i oktober. Polisen förhörde Gunnar Axén i förra veckan.

Enligt åklagaren läggs förundersökningen ner eftersom ord står mot ord.
- Jag kan bara konstatera att det finns två med varandra oförenliga versioner av av ett förlopp. I avsaknad av tillräcklig övrig stödbevisning kan därför en fällande dom inte förväntas, säger Mats Ericsson.

Gunnar Axén är ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. Enligt ett besked från Moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra kommer han nu att återgå till sitt arbete i riksdagen.

Ekot har sökt Gunnar Axén för en kommentar, utan att lyckas nå honom. Hans advokat uppger att han är lättad över dagens besked. Axén har tidigare uppget att han inte ställer upp för omval i nästa års val.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sverigesradio.se

Anna Gustafsson
anna.gustafsson_lindfelt@sverigesradio.se