Kalmar län

Polisen fortsätter varna för bluffsamtal från Kongo

1:13 min

Om du får ett märkligt telefonsamtal från ett 242-nummer från en kvinna som verkar vara i nöd - och samtalet bryts - ring inte tillbaka. Anmälningarna om misstänkta bedrägerier har fortsatt strömma in till polisen under helgen - det handlar om hundratals samtal bara i Småland, men bedrägerierna har skett i hela landet.

– Det är någon som säger något på knackig engelska, och det kan även låta lite grand som en människa som är i nöd vilket troligen gör att många människor tänker "vad är det här?". Så ringer man upp och då kostar det här samtalet väldigt mycket och på något sätt kan de tillgodoräkna sig de här pengarna, förklarar Ulf Karlsson på Polisen.

Det är ett långt nummer, som börjar på 242 som du ska se upp för. 242, det är Kongos landsnummer. De här samtalen har kommit till en stor massa människor i hela landet och länet under framförallt helgen.

På P4 Kalmars Facebooksida har flera länsbor berättat om hur de blivit uppringda men inte vågat ringt tillbaka. En som däremot gjorde just det är P4 Kalmars krönikör Jessica Bergsjö. Hennes dotter, som först svarade, tyckte att det lät konstigt. Jessica tog därför över luren och ringde upp igen eftersom hon trodde det var en bekant på resa i Afrika som hört av sig.

– Han lät ju mycket riktigt väldigt konstig där eftersom de spelar upp porrfilmsljud i luren när man ringer tillbaka. Det tog mig någon minut innan jag förstod att det inte var han, berättar Jessica Bergsjö.

P4 Kalmar: Är du inte rädd för en jättehög telefonräkning nu?

– Jo det klart, men vad ska man göra, svarar Jessica Bergsjö.