skaraborg

Polisen varnar för telefonbedragare

1:47 min

Under helgen har flera personer i Skaraborg blivit utsatta för en ny typ av telefonbedrägerier.

Flera abonnenter i Skaraborg har senaste tiden blivit uppringda från ett okänt nummer, där uppringaren antingen lägger på eller säger att den behöver hjälp - sedan bryts samtalet.

Om abonnenten då ringer tillbaka kan det bli en dyr historia, säger Magnus Karlsson, som är utredningsbefäl vid polisen i Skövde.

– Som vi har förstått det så handlar det om en stor återuppringningskostnad.

Polisdistriktet Östra Skaraborg har sedan i fredags fått in tio anmälningar om bedrägeriet, men mörkertalet kan vara stort, säger Magnus Karlsson. Även i det Västra polisdistriktet har man fått in flera anmälningar.

Ringer från +24-nummer
Var samtalen kommer ifrån är inte helt klarlagt, men det verkar som att det rings från länder i Afrika som har ett telefonnummer som börjar med +24 eller 0024.

Bedrägerierna har drabbat abonnenter i hela Sverige och därför kan detta bli en utredning på riksplan. Lokalt polisen kan man inte utreda saken efter som brotten begås i ett annat land, däremot går polisen ut med en uppmaning till de som blir uppringda.

– Uppmaningen från oss är att inte ringa tillbaka till nummer som man inte känner igen, och i synnerhet inte de nummer som börjar med +24 eller 0024. 

Om man drabbats bör man göra en polisanmälan på telefonnummer 11414.