Döden

"Vi måste rusta våra barn för svåra saker också"

2:34 min

Det behövs böcker som verktyg för att prata med barn om ämnen som cancer, döden och livet, tyckte läraren Andreas Hasselberg. Alltså skrev han en sådan bok, "Himlen suger", som nu får beröm för sin tydlighet.

Boken handlar om den 10-årige killen Fellan vars mamma har dött i cancer. Och boken ska kunna fungera som ett verktyg när man ska prata och diskutera med barn om svåra ämnen såsom cancer, döden och livet.

Våga samtala med barnen
– Jag upplever att barn är bättre rustade om de är förberedda för saker. Om man vågar samtala med våra barn om svåra saker som döden och cancer, då har man lättare att relatera till det om den sen skulle inträffa i verkliga livet, säger författaren Andreas Hasselberg som också är lärare.

Varje år får uppemot 60 000 personer cancerbesked. Andreas Hasselberg som ursprungligen kommer från Karlshamn vet själv hur det är eftersom hans mamma blev sjuk i cancer då han var liten men klarade sig. Och därför kändes det också viktigt att skriva boken.

Viktigt med tydlighet
I många böcker för barn skrivs det om döden i form av att till exempel ett husdjur dör.

– Det var ett av mina mål  att ha den här tydligheten och som jag också fått beröm för, att här är det mamman som dör och man kan prata om det, berättar Andreas Hasselberg.