10 år sedan helikopterkraschen vid Rörö

2:56 min

Piloten Lars Bertil Rystrand jobbade vid Säve när en helikopter störtade utanför Rörö för tio år sedan. Genom åren har han sett flera kollegor dö, men kraschen utanför Rörö tog honom extra hårt.

I dag, den 18 november, är det 10 år sedan helikopterhaveriet i Göteborgs norra skärgård då sex män miste livet.

Helikoptern från flottiljen på Säve var på väg ut på räddningsövning tillsammans med Sjöräddningssällskapets båt på Rörö när olyckan inträffade.

Av de sju besättningsmedlemmarna på helikoptern var det en som överlevde kraschen, en av Sveriges svåraste helikopterolyckor.

I lördags hölls en minnesceremoni för de omkomna och i dag, på 10-års-dagen av olyckan, är det ytterligare en ceremoni vid mässen på Käringberget.

Lars-Bertil Rystrand var navigatör på helikopterflottiljen, kollega till de omkomna, och efter olyckan tog han initiativ till den insamling som resulterade i sex Rescue Runners.

– Jag var på väg hem när det hände. Det var min son som hade sett på nätet att en helikopter hade kraschat. Så jag åkte tillbaka till Säve. Jag ville inte att allt skulle vara förgäves. Jag satt hemma i soffan och tänkte vad ska jag göra, berättar Lars Bertil Rystrand.

Och det var också Bertil som tog initiativ till den minnesceremoni som i samarbete med Sjöräddningssällskapet genomfördes i lördags.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sverigesradio.se