Här är mina tre nycklar till svensk seger

13 min

Så ska Sverige spela mot Portugal för att ta sig till VM i Brasilien 2014.

Omöjligt att gå helt på offensiven från start

Erik Hamrén deklarerade tydligt på måndagens presskonferens att man inte kommer att frångå den matchplan som i mitt tycke fungerade utmärkt i fredags. Det här svenska laget kan inte förvänta sig att slå Portugal över två matcher om man inte anpassar sig efter ett lag som är så pass överlägset vad gäller passningsspelet över hela banan.

Hela det svenska laget gjorde en stormatch sett till defensiva uppgifter; extra imponerad var jag över Rasmus Elm och Johan Elmander som hade specialinstruktioner (hålla koll på Ronaldo respektive Veloso)  och hur man löste detta.

Med ett 0-1-underläge att gå på är det nu elementärt att se till att hålla nollan i den första halvleken, efter det är jag övertygad om att Portugal inte kommer våga trycka fram sina innermittfältare lika högt upp i banan och då kan Sverige börja fundera på att ändra allt från spelsystem till prioritering vad gäller försvarstänk och anfallsvilja.

Fler spelare runt Zlatan

Zlatan Ibrahimovic hade inte ett avslutsförsök i första matchen och var i den andra halvleken närmast helt isolerad som ensam forward då Johan Elmander gjorde den korrekta värderingen att prioritera sin defensiva uppgift mot Miguel Veloso.

Men nu måste Sverige och när det inte finns något att förlora är det säkraste kortet som vanligt att anpassa sig så mycket som möjligt efter vår matchvinnare av världsklass.

I fredags gjorde både Bruno Alves och Pepe ett mycket bra jobb mot Zlatan, men det berodde mycket på att de vågade vara extremt aggressiva i vetskapen om att kompisen alltid hade möjlighet att täcka upp i ytan bakom själva duellen.

När Kacaniklic och Larsson har ett högre utgångsläge är de bra på att söka sig inåt straffområdet i sådana löpningar. Då blir det också lättare för Zlatan att komma ännu längre ner och möta bollen, vilket gör att bedömningen för mittbacken i ryggen på honom blir svårare.

Det område på planen som Sverige bör gambla kring är alltså kanterna – tryck upp våra yttermittfältare högre upp i planen och se hur de portugisiska ytterbackarna reagerar på det.

Att trycka upp en innermittfältare längre fram i planen vore ett misstag, med tanke på att både Nani och Ronaldo åtminstone i fredags så gärna ville komma in centralt och agera släpande forwards framför den svenska backlinjen.

Psykologi

Ofta blir det en banal analys och kanske ett visst mått av önsketänkande när man börjar spekulera i olika lags psykologiska tillstånd. Men jag tror att Sverige kommer att gå in i den här matchen med känslan att de har allt att vinna – och portugiserna har i sina kommentarer kring matcherna tydligt visat sin vetskap och respekt för att det svenska laget är som starkast mot slutet av matcherna – även när läget ser mörkt ut.

Jag har all respekt för Portugal och när de presterar som i fredags är de ett världslag, men under kvalet har de inte haft någon jämnhet alls och det är klart att man bär med sig att man även där hade svårt att hålla nollan och kontrollera ett resultat.

Den svenska känslan från kvalet är istället erfarenhet av att ha vänt just underlägen i den andra halvleken. Något som kan bli avgörande, om man alltså ser till att ge sig själv den möjligheten.

(19 nov)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se