Het tysk debatt om NSA-avslöjanden

1:51 min

Den tyska förbundsdagen debatterade på måndagen hur Tyskland ska gå vidare efter alla avslöjanden i NSA-affären. Den tyska oppositionen kräver att regeringen hjälper till att ge Snowden uppehållstillstånd i Tyskland. Det säger förbundskanslern nej till, men Angela Merkel försökte lindra kritiken genom att också kritisera USA.

– Anklagelserna mot USA är mycket allvarliga, och måste redas ut, men ännu viktigare är att vi nu måste bygga upp förtroendet för USA igen, sa den tyska förbundskanslern Angela Merkel i förbundsdagen på måndagen.

Merkel betonade samtidigt att USA trots allt även i framtiden ska vara Tysklands viktigaste partner.

Merkelregeringen har ju fått mycket kritik för att man skulle ha agerat för lamt gentemot USA sedan det bland annat framkommit att amerikanska myndigheter till och med lyssnat av Merkels egen mobiltelefon. Sedan dess kräver till exempel den tyska oppositionen att den förre NSA-medarbetaren Edward Snowden ska få komma till Tyskland och vittna inför förbundsdagen. I dagens debatt blev kraven ännu högljuddare:

– Ni måste ju ta mod till er och säga till den amerikanska regeringen att detta måste få ett slut och att vi tänker skydda Snowden, sa till exempel vänsterpartiet Die Linke:s stridbare gruppledare Gregor Gysi. Han lovade också att nominera Snowden till Nobels fredpris.

Merkelregeringen har dock hittills velat gå med på att undersöka om det går att låta Snowden vittna på plats i Ryssland, där han befinner sig. Någon asyl eller uppehållstillstånd för Snowden i Tyskland, är inte aktuellt, enligt regeringen.

Problemet för oppositionen den är att man sen valet förlorat Socialdemokraterna SPD som tung allierad. SPD förhandlar ju just nu med Merkel om att bilda ny regering och var därför i dagens debatt betydligt mildare i sin kritik och sina krav än tidigare.