Var tionde drabbad av sena medicinleveranser

1:55 min

Idag fortsätter vår granskning av hur medicinleveranserna fungerar sen Apotekstjänst tog över leveranserna i oktober. Och vart tionde äldreboende och hemtjänstutförare i Uppsala har drabbats av sena leveranser av mediciner sedan dess, enligt kommunen.

– Det kommer inga doser. Det har betytt att jag inte har fått mina mediciner i tid. Jag har fått sitta två gånger på akuten - för att få min medicin, säger en av de som inte har fått sina läkemedel i tid från sin hemtjänst.

Men hur har det här varit för dig?

– Det är fruktansvärt.

Hon berättar att hon är en av de som inte har fått mediciner i tid från sin hemtjänst sen företaget Apotekstjänst tog över leveranserna i oktober.

Marianne Sellgren som har den samlade kollen för hur dosförpackade läkemedel har levererats till Uppsala kommuns äldreboenden och hemtjänst säger så här

– Det har varit förseningar. Det är ungefär 8-10 procent. Men de har drabbats vid flera tillfällen. Det blir naturligtvis problem eftersom en enskild patient ska ha sina mediciner, säger Marianne Sellgren.

Som vi har berättat säger Apotekstjänst att förseningarna beror på att nåt läkemedel tog slut och att de har fått felaktiga adresser - och att de jobbar för att komma tillrätta med problemen.

Att ungefär vart tionde äldreboende och hemtjänstutförare i Uppsala har fått för sena leveranser av dospackade mediciner sen Apotekstjänst tog över har påverkar. Den patient vi pratar vill vara anonym, men säger alltså att hon inte fått sina mediciner i tid, bland annat för fibromyalgi, och att det påverkar henne.

– Jag mår jättejättedåligt. Det blir kaos när man inte har det man borde ha för smärtor. Det är så pass stressande och jobbigt att det tar både psykiskt och fysiskt. Och jag får ännu mer smärtor. Och jag är livrädd för att mitt magsår ska gå upp igen, säger hon.