Tufft jobb att ta hand om döda kroppar

1:58 min

I Filippinerna är det fortfarande oklart hur många som dödats i tyfonen, siffrorna från olika källor varierar kraftigt. Regeringen anger runt 4 000 döda hittills, men det antalet väntas stiga eftersom många saknas. Döda kroppar hittas fortfarande. Ekot har träffat några av dem som har det svåra jobbet att samla in de döda.

Orangea lastbilar som stannar för att lyfta ombord döda kroppar är en vanlig syn i Tacloban. Det är stadens brandmän som har det svåra uppdraget att ta hand om liken från tyfonen.

– Sexton i dag. Men det finns fortfarande många kvar därute, säger brandmannen Marco Luna.

 De har inget val, jobbet måste göras av någon.

 – Det är vårt jobb, det är det vi gör vid katastrofer, säger han.

Kropparna har nu legat i tropisk hetta i runt elva dygn. Luna berättar att han tvättar sig med fyra, fem olika sorters tvål när han kommer hem, ändå sitter lukten i i två dagar. Han vill inte tala med sin familj om detaljerna i jobbet.

 – Så att de inte ska känna obehag inför vad jag håller på med, säger han.

 Hans kollega Alvin Baldinia säger att det lika gärna kunde varit han som dödats i tyfonen och han känner sympati med anhöriga till de döda.

 – Jag är mycket ledsen för de anhöriga till de döda kroppar som vi hämtar, säger han.

Ett koreanskt räddningslag är på plats och hjälper till få upp kroppar ur havet.

 – I går och i dag har vi hittat många döda kroppar, säger koreanske räddningsarbetaren Yo Soon Park.

Han säger att det är ett mycket tufft uppdrag. Han pekar på mänskliga rester som täcker hans byxor. Tidigare på dagen har de dragit upp en kraftigt byggd utlänning.

Filippinske brandmannen Marco Luna säger att han och hans kolleger ibland skämtar och skrattar om jobbet för att lindra stressen.

 Jag frågar om han har mardrömmar.

 – Enda mardrömmen jag har är om hur jag ska kunna återuppbygga mitt eget hus, svarar han.