stormen hilde

Radiomaster saknar reservkraft – radiosändningar utslagna i Jormvattnet och Gäddede

1:34 min

Trots att myndigheterna uppmanade människor att lyssna på batteridriven radio om all annan kommunikation slogs ut under stormen i helgen, har två radiomaster i norra Jämtland inte haft någon reservkraft och därför har man inte kunnat lyssna på P4 Jämtland.

I lördags kväll slogs sändarmasterna för radion ut i Gäddede och Jormvattnet. Gäddedesändaren var borta i nästan två dygn, sändaren över Jormvattnet betydligt längre än så.

Det värsta drabbade området har alltså varit helt avskuren från all information och området beskrivs idag som katastrofområde.

P4 är beredskapskanalen, och där skall information komma till medborgarna. Information som kan vara livsviktig

Att sändningarna slås ut skall inte kunna ske, men sändarna i området har ingen reservkraft, vilket de flesta andra master i landet har. Enligt Terracom, som är det företag som sköter driften masterna förs en dialog mellan Sveriges radios ledning och Terracom.

Redan 2011 slogs sändaren i Jormvattnet ut under flera timmar, och nu har det hänt igen.

Staffan Edler är försvarsdirektör på länsstyrelsen som samordnar beredskapen vid allvarliga katastrofer eller extrema händelser.

– Jag tycker att det här är jätteallvarligt och jag vet inte var man ska ta tag i de någon stans, men det är fråga som vi måste driva, säger han.

Varför blir det extra allvarligt?

– Det kan vara viktiga meddelanden som man måste ut med, var man kan hämta vatten till exempel. Kommunerna går ofta ut med information till medborgarna och använder då radion, säger Staffan Edler.