Vänskapskorruption i Uppsala kommun

1:43 min

En misstänkt korruptionshärva har avslöjats i Uppsala kommun. Fastigheter har hyrts ut till vänner och bekanta till underpriser. Det här tros ha pågått i 20 år. Fem personer är nu misstänkta. Två av dem har varslats om uppsägning.

Uppsala kommun avslöjade i dag att tjänstemän i Uppsala kommun har hyrt ut jordbruksfastigheter, mark och bostäder till vänner, närstående och kollegor till underpriser.

Uppsala kommun tror att det här har pågått i tjugo års tid - och att kommunen har förlorat flera miljoner kronor på det.

Den granskning som kommunen har låtit göra visar att handläggare som har jobbat med att hyra ut jordbruksfastigheter och mark har jobbat väldigt självständigt. Utan att några chefer lägger sig i. Och utan riktlinjer för hur uthyrningen ska gå till.

De som hyrt fastigheter har allså gjort det billigt. Men det har inte framkommit att tjänstemän i kommunen själva har tjänat på detta.

En handläggare har polisanmälts - misstänkt för trolöshet mot huvudman. Handläggaren och en chef i kommunen har dessutom varslats om avsked. Yttterligare tre personer är avstängda från sina jobb - i väntan på att det här utreds vidare. De berörda informerades  i morse.

De nu upptäckta oegentligheterna har pågått under en längre tid, 20 år tillbaka, men hur mycket pengar det egentligen handlar om är ännu oklart.

 – Det handlar i vart fall om flera miljoner, säger Joachim Danielsson.

Vem eller vilka som gynnats i sammanhanget är oklart, men klart är att Uppsala kommun gått miste om stora intäkter.

 – Det här är ett resultat av en väldigt splittrad förvaltning. Det har skapats en informell kultur, säger Joachim Danielsson.

– Det är inte alls bra. Men det som är bra är att det är vi själva som har upptäckt det här. Att vårt arbete med internkontroll har gett resultat, säger Fredrik Ahlstedt (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Hur har kontrollen varit om det här har pågått i 20 års tid?

– Det har inte varit tillräckligt bra ordning och reda helt enkelt, säger Fredrik Ahlstedt.

Kommunrevisionens ordförande Lars-Olof Lindell kommenterar det hela såhär:

– Det är naturligtvis mycket tråkigt att sådana här saker händer och att inte arbetet som vi efterlyst om att vi ska ha en stark internkontroll har gett tillräckligt resultat.

Vad är ditt ansvar?

– Kommunrevisionen har inget ansvar för den nämbden, det har nämnden.

Men under tjugo år hade det kanske kunnat upptäckas någon gång?

– Det gäller också att vi gör riskbedömningar och det här är naturligtvis ett ganska litet område i förhållande till andra områden. 

Mårten Nilsson
Martin Hult
Anton Dyrssen