Sala kommun öppnar för ändringar kring färdtjänst

1:29 min

Per-Olov Rapp, (S) kommunalråd i Sala öppnar för att ändra färdtjänstreglerna för funktionshindrade, vilket skulle betyda en betydligt lägre avgift för pendlare.

I början av november pratade vi med Susanne Bäckman från Sala som åker färdtjänst till jobbet i Västerås.

Det gör hon tre gånger i veckan under vintertid då hon på grund av sin funktionsnedsättning inte kan ta kollektivtrafik utan måste åka färdtjänst för att komma till jobbet.

Då arbetsresor är borttagna i Sala kommun så kostar det Susanne Bäckman 2 500 kronor i månaden att åka till jobbet och lämnar henne drygt 3 000 kvar att leva på.

– Man känner sig mindre värd, som att man inte är värd någonting. Att de säger "Skyll dig själv att du har ett handikapp", sa Susanne Bäckman i början av november.

Just nu är Sala kommuns taxa för färdtjänst en och en halv gånger VL:s taxa vilket gör att en enkel resa till Västerås kostar 115 kronor.

Per-Olov Rapp, (S) kommunalråd i Sala, säger nu att han hunnit fundera på hur en lösning skulle kunna se ut för att få ner den kostnaden som han själv anser är för hög.

– Det finns en lösning på det här tycker jag. Att man gör en komplettering till färdtjänstreglerna som säger att man kan bevilja arbetsresor för funktionshindrade men att man då måste betala enligt det pendlarkort som finns för 30 dagar som kostar 970 kronor. Det skulle bli en avsevärd förbättring.

När kan någonting hända konkret?

– Jag måste lyfta det här som ett förslag och få ett beslut. Någon gång efter nyår, tidigast, skulle det kunna inträffa.

Är det något du känner att du vill göra?

– Spontant känner jag att jag skulle kunna lägga fram ett sånt här förslag. Det är bättre förslag än vad som gäller idag, säger Per-Olov Rapp.