Italien anslår 20 miljoner euro till Sardinien

1:08 min

Minst 17 människor har dött och många saknas på den italienska ön Sardinien, efter att en cyklon svept in över ön och orsakat stor förödelse. Den italienska premiärministern Letta kallade till ett regeringsmöte för att utlysa undantagstillstånd.

- Situationen är dramatisk, säger Sardiniens politiska ledare Ugo Cappellacci.

Och premiärminister Enrico Letta säger att regeringen idag beslutat att anslå 20 miljoner Euro i akuthjälp till Sardinien. Regeringen har också utlyst undantagstillstånd.

– Vi betraktar det här som en nationell nödsituation, och vi har beslutat att omedelbart anslå 20 miljoner Euro i nödhjälp med anledning av oväderskatastrofen, säger Enrico Letta.

Tv-bilder visar hur vatten forsar fram på gatorna och når högt upp på husväggarna, några har plockat fram kanoter de paddlar fram i längs gatorna och hundratals människor har evakuerats.

Cyklonen Cleopatra svepte in över den italienska ön igår, och borgmästaren i hamnstaden Olbia beskriver den som apokalyptisk. Under ett enda dygn föll 440 millimeter regn, lika stor nederbörd som normalt faller i Italien under sex månader. Under natten har flodfördämningar gett vika, bilar har svepts iväg i vattnet och broar rasat.

Enligt Gianfranco Galuffu, lokal chef för civilförsvaret, är 20 000 drabbade av översvämningarna.

Av de 17 dödsoffren är tre barn, och många personer saknas. Flera av dödsoffren har befunnit sig i bilar som tagits av vattenmassorna, och andra har dött då broar kollapsat över deras fordon. En hel familj från Brasilien drunknade i sin källarlägenhet, då den vattenfylldes.

Mitt i förödelsen har också många öppnat sina hem för att hjälpa till. Betta Fancello i Olbia upplåter sitt bed and breakfast för familjer som saknar tak över över huvudet. Hon vittnar också om svårigheter att få undsättning från kommun och räddningstjänst.

– Min mamma som är 80 år var instängd i sitt hem med en och en halv meter vatten. Hon ringde brandkåren, men ingen svarade, säger Betta Fancullo till tidningen La Repubblica.

Gianfranco Galuffu vid civilförsvaret bekräftar också att myndigheterna bara påbörjat räddningsarbetet.

– Vi försöker fortfarande nå delav av låglandet. Det kan finnas flera offer i bilar, säger Galaffu till AFP.

En särskild grupp bildades på sociala medier för att erbjuda behövande skydd och hundratals människor erbjöd sig ge drabbade tak över huvudet.

Under dagen har chefen för civilförsvaret Franco Gabrielli anlänt till Sardinien. Han säger att ovädret kom plötsligt, och att många därför var oförberedda.