Partydroger flödar bland svenskar i London

11 min

Allt fler svenska ungdomar som bor i London får problem med att sköta jobb och studier. Detta efter att partydrogen Mefedron blivit populär på stadens klubbar.

Flera svenska ungdomar som flyttat till London för att festa, jobba och plugga har återvänt hem efter att ha fått problem med partydrogen Mefedron. Drogen lanserades för ett par år sedan på drogsajter på nätet och var till en början inte klassad som narkotika. Men sedan maj 2009 har drogen som liknats vid amfetamin varit narkotiklassad och därmed förbjuden. Ett flertal personer har dött efter att han använt drogen.

Elin bor sedan 6 år tillbaka i London och har sett partydroger på krogen.

– Det är mer socialt accepterat att ta droger i London än i Sverige. Synen på droger här är liksom mer nyanserad och man ser väldigt många olika typer av användande, från tungt missbruk till mer partyanvändande liksom. Om man jämför med bilden av droger i Sverige så förstår man att där är det väldigt svart och vitt medan det i London är mer en del av kulturen.

Elin menar att det råder en skev bild av att bara de med djupare problem också får problem med partydroger. Och att det får unga att tro att droger egentligen inte är så farligt.

Hanna som också bott i London tror att synen på droger där kan påverka unga.

– Jo, men det är nog mer accepterat i London men den här pressen att ta droger tror jag främst drabbar de som är yngre. Och om man jämför bilden av droger mellan Sverige och England, London, så finns nog en större diskussion där. Man ser droger så pass ofta att det inte blir så konstigt till slut.