GULLSPÅNG

Fackförbundet tar upp kampen för mobbad medlem

6:27 min

Efter sammanlagt ett års sjukskrivning på grund av mobbning på arbetsplatsen får en kvinna i Gullspång nu handgripligen hjälp av sitt fackförbund Syndikalisterna i både Skaraborg och Karlstad. De samlades i dag utanför entrén till kommunhuset i Hova för att vänta ut en ansvarig chef.

Bakgrunden är en anställd inom Gullspångs kommun som känt sig mobbad och motarbetad av både chefer, arbetsledare och arbetskamrater och dessutom misstrodd av vårdtagare.

Anmälningar mot kvinnan
Flera anmälningar riktar sig mot kvinnan men hon har inte fått förklarat för sig vad de består i eller vad som blivit fel. Hennes heltidstjänst har även sänkts till 75 procent under sjukskrivningstiden.

Charlotta Öjersson från Syndikalisterna Skaraborg var en av dem som väntade vid kommunhusentrén.

– Jag hoppas att kommunen ska ta det här fallet på allvar och förstå att det här är en problematik som existerar på arbetsplatser i dag.

Vuxenmobbning på jobbet
Gunilla Åkerberg från Syndikalisterna Karlstad var med på manifestationen i Hova, eftersom kvinnan är medlem hos dem. Hon säger att vuxenmobbning i arbetslivet är ett problem som många lider av i dag.

– På arbetsplatserna är det ständig omorganisation, man drar ständigt ned på personal, man har inte kompetenta och närvarande chefer och det skapas en stress och en oro. Personalen har aldrig tid att dricka kaffe eller ha roligt tillsammans - alltså det som bildar en kamratskap.

Sjukskrivning under lång tid
Kvinnan i Gullspång har känt sig ifrågasatt, utpekad och  ovälkommen på de arbetsplatser hon jobbat på. Tiden har gått, hennes sjukskrivning ligger nu sammantaget på ett års tid och hon mår allt sämre.

Kommunikationen mellan arbetsgivaren Gullspångs kommun och fackförbundet Syndikalisterna har inte fungerat bra. Situationen måste nu lösas, menar Charlotta Öjersson, som hoppas att det ska hjälpa att stå öga mot öga och föra diskussionen.

– Jag hoppas att de kommer att lyssna nu och engagera sig lite. Nu ser de ju att vi är ett gäng.

Fick träffa personalchefen
Arvo Niiholm, personalchef i Gullspångs kommun, kliver ensam ut för att möta de frågor och krav som facket står berett med. Båda sidor anser att de vill komma framåt. Båda sidor menar att det är den andra som sätter sig på tvären.

– Jag ser vårt möte som att vi kan komma vidare nu och få en dialog. Och få en lösning på det problem som gäller medarbetaren och hennes återgång i arbete. Jag vet att man på arbetsplatsen jobbat mycket med det här, men det har inte varit tillräckligt. Vi vill ju vara en bra arbetsgivare och lösa sådana problem, så detta är olyckligt. Vi har en nolltolerans mot mobbning.

Glad för stödet
Om diskussionerna fortsatte under tisdagen och om man nådde några resultat är oklart. Men kvinnan som är huvudpersonen i ärendet var nöjd med det stöd som visades henne under dagen.

– Det är jättehärligt att det finns folk som bryr sig. Det är känslosamt. Det betyder mycket eftersom ingen annan visar något intresse.