Publiknätverket

Krav: Man får den mat man betalar för

1:43 min

I slutändan är det handlarna som sätter priserna på maten. Det menar Kristin Cooper på organisationen Krav, efter P4 Västs prisjämförelse mellan ekologisk mat och vanlig. 

– Med kravmärkt mat så får man mat som gör världen lite bättre, säger Kristin Cooper på organisationen Krav.

Vem betalar för den billiga maten?

Hon säger att när det handlar om mat så får man också fråga om det är rimligt att betala så lite för viss mat, och vem betalar den egentliga kostnaden för viss mat som enligt henne är nästan orimligt billig.

– Men istället för att vi i Sverige betalar så är det kanske det betalas av någon annan i kedjan. Kanske bonden som odlar kaffet eller chokladbönorna med bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudna här i Europa, säger Kristin Cooper.

Prisjämförelse

När P4 Väst jämförde priserna på tio olika varor i några stora matbutiker, en korg med ekologisk mat och en med samma produkter utan ekomärkning, så blev den ekologiska korgen över hundra kronor dyrare.

Man får vad man betalar för och det är handlarna som sätter priserna, menar Kristin Cooper på organisationen Krav.

Maria Smith, miljöchef på Ica, som är en av de stora matbutiker som P4 Väst jämfört varor i, är inne på samma spår.

– Den ekologiska produktionen är överlag mer kostsam och det avspeglar sig även i priset, säger Maria Smith.

Ekologiskt är en liten del

Hon berättar att den ekologiska delen fortfarande är en liten del av den totala livsmedelsförsäljningen, vilket gör att det finns särhållningskostnader som bidrar till det högre priset.

Vem är det som tjänar på den ekologiska maten?

– Jag skulle säga att det finns en ”win-win” situation i det här. Ekologisk mat säljs liksom annan mat på en konkurrensutsatt marknad, och man kan säga att den största vinnaren är konsumenten som kan göra medvetna val och även att göra val som påverkar miljön och samhället i en bättre riktning, säger Maria Smith.