Var fjärde anställd i äldreomsorgen vill byta jobb

1:54 min

Dålig arbetsmiljö gör att nästan var fjärde anställd inom äldreomsorgen vill byta jobb. Det visar en granskning som fackförbundet Kommunal har gjort.

Undersköterskan Emelie Axelsson jobbar på ett äldreboende i värmländska Kil och hon är en av många som tvivlar på sin framtid inom yrket.

– Jag tror inte att folk runt omkring egentligen vet hur mycket ansvar man har som undersköterska. Det är mycket diskussion i tv och i tidningar och grejer, men jag tror inte du förstår hur mycket det är att göra, säger hon.

Emelie Axelsson arbetar på ett äldreboende i den värmländska kommunen Kil. Hon märker tydligt hur stressen ständigt ökar i arbetet. Något som inte bara påverkar henne och hennes kollegor negativt, utan även de boende.

– De förstår ju att vi har mycket att göra också, så de vågar inte öppna sig för vad de innerst inne känner. Kommer de få svaret: "Jag kommer strax"? För det är många gånger man får göra så. Och det är jättehemskt nu när jag säger det högt, säger Emelie Axelsson.

Fackförbundet Kommunal intervjuade förra året över 11 000 medlemmar om hur de såg på sin arbetsmiljö. Rapporten som presenteras i dag visar att nästan var fjärde anställd inom äldreomsorgen vill byta yrke inom tre år, eftersom de upplever den stressiga arbetsmiljön som ohållbar.

Personalflykt från äldreomsorgen innebär problem i framtiden. Sveriges befolkning blir äldre och från år 2020 kommer behovet av personal inom äldreomsorgen att börja öka.  År 2030 kommer det enligt SCB och Socialstyrelsen att saknas 170 000 personer med omvårdnadsutbildning.

Kommunals ordförande Annelie Nordström menar att arbetsgivarna, både kommunala, privata och landsting, har sparat alldeles för hårdhänt på verksamheterna under många år.

Hur har det kunnat komma till den här punkten?

– Ska jag vara väldigt krass så kan jag säga att det är för att det handlar om kärringar... Det här är ett jobb som görs av kvinnor, och det får inte samma genomslag. Ingen har riktigt tagit tag i de grundläggande problem som finns i det här, säger hon.

Emelie Axelsson i Kil vet inte hur länge till hon ska orka med jobbet.

 – Det beror på om det blir bättre eller inte. Sedan är ju frågan när tar det slut för mig? När säger min kropp ifrån och säger nä nu är det bra, säger hon.