BORÅS

DHR i Borås vill lämna riksorganisationen

1:39 min

Det pågår en konflikt inom DHR, organisationen för personer med rörelsehinder. På riksplan tycker man att Borås inte håller sig till kärnverksamheten. Boråsarna håller inte med.

Det handlar om en lokal förening som har hamnat helt i klinch med paraplyorganisationen. Ord står mot ord och egentligen är ingen överens om någonting.

Det hela bottnar i att förbundsstyrelsen inte anser att lokalföreningen i Borås sysslar med den verksamhet de borde på Ribbingsgården. Framför allt vänder de sig emot vad de kallar cateringverksamhet som de anser är affärsverksamhet utanför DHR:s ramar.

Vill bryta sig loss
I Borås menar man dock att den verksamheten pågått så pass länge att den är en naturlig del och dessutom en oumbärlig inkomst för föreningens existens på Ribbingsgården. Men det stannar inte där. I Borås säger man att medlemmarna är positiva till en utbrytning där en helt ny organisation bildas som fortsätter som vanligt på Ribbingsgården. Helt utan DHR.

– Vi kanske måste göra något så drastiskt som att byta namn, säger Lennart Kjaer, ordförande i DHR Borås. Då kan vi driva vidare gården precis som den har varit innan.

Gården är en DHR-byggnad
Något som inte alls kommer att ske enligt förbundet. Ribbingsgården är en DHR-byggnad. Dessutom är flera medlemmar negativa till sin lokala styrelse. Utöver detta är parterna inte överens hur medlemmar registreras samt vilka revisorer som ska användas i en framtida granskning. Plus mycket mer.

Mohammed Jaber är ledamot i förbundsstyrelsen.

– Vi vill att restaurangverksamheten stoppas. Vi ser soppluncher och julbord som affärsverksamhet, säger han.